Izraelski zvaničnici su zanemarili obavještajne podatke da palestinska grupa otpora Hamas priprema napad.      Foto: Reuters

Izraelski zvaničnici su ranije imali obavještajne podatke da palestinska grupa otpora Hamas priprema napad 7. oktobra, ali su odbacili te izvještaje, piše New York Times.

List navodi da je dokument do kojeg su došle izraelske vlasti "prikazivao, tačku po tačku, tačno onu vrstu razorne invazije koja je dovela do smrti blizu 1.200 ljudi".

U dokumentu nije precizirano kada bi se napad mogao dogoditi, ali je dat plan za koji se čini da je Hamas slijedio: početna raketna paljba, pokušaji da se onesposobi nadzor i talasi boraca koji kopnom i zrakom prelaze u Izrael.

Times je naveo da je dokument, koji je uključivao osjetljive sigurnosne informacije o izraelskim vojnim kapacitetima i lokacijama, široko kružio među vojnim i obavještajnim čelnicima zemlje, iako nije jasno jesu li ga pregledali visoki političari.

Ali prošlogodišnja vojna procjena pokazala je da je prerano reći da je Hamas odobrio plan, a kada je analitičarka iz obavještajne službe u zemlji upozorila da je grupa izvela vježbu u skladu s planom, ona je otpuštena.

Upozorila je da je to "plan osmišljen za početak rata", pišu novine, ali je pukovnik koji je pregledao njenu procjenu predložio: "Pričekajmo strpljivo".

Prema izraelskim zvaničnicima, u prekograničnom napadu Hamasa 7. oktobra ubijeno je 1.200 Izraelaca, a blizu 240 ljudi je uzeto za taoce.

TRT Balkan / agencije