Bijela kuća je odbila komentarisati kupovinu podmornica uoči planiranog sastanka u ponedjeljak.     Foto: Reuters

Australija bi trebala kupiti nekoliko američkih podmornica na nuklearni pogon klase Virginia, kako bi modernizirala svoju flotu, potvrdilo je nekoliko neimenovanih evropskih i američkih zvaničnika, koji su upoznati s tim pitanjem.

Ugovor o kupovini podmornica biće objavljen u ponedjeljak kada se američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak sastanu u San Diegu radi razgovora o nuklearnom partnerstvu poznatom kao AUKUS.

Pakt o pacifičkoj sigurnosti prvi put je najavljen u septembru 2021. godine, a očekuje se da će uključivati i saradnju na hipersoničnim projektilima, umjetnoj inteligenciji i kibernetičkom ratovanju.

Dogovor iz 2021. otvorio je put Australiji da dobije pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su sposobnije od onih na konvencionalni.

Nakon dogovora, Australija je raskinula ugovor s Francuskom vrijedan 66 milijardi dolara za kupovinu francuske flote konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza.

Podmornice, od kojih svaka košta tri milijarde dolara, grade se u brodogradnji u Virginiji i Connecticutu. Prema uslovima sporazuma, podmornice će se na kraju takođe proizvoditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku. Prvobitni planovi predviđali su da se sve podmornice grade u Adelaideu, u Australiji.

Bijela kuća je odbila komentarisati kupovinu podmornica uoči planiranog sastanka u ponedjeljak.

TRT Balkan / agencije