Drugi dan štrajka poklopiće se sa generalnim štrajkom širom Grčke koji je sazvao glavni sindikat javnog sektora kako bi obilježio prvu godišnjicu najsmrtonosnije željezničke katastrofe u državi.              Foto: AA

Taksisti u glavnom gradu Grčke započeli su u utorak 48-časovni štrajk, a drugi dan će se poklopiti sa nacionalnim štrajkom radnika javnog i dijela privatnog sektora koji će poremetiti javni prevoz te zračni i pomorski saobraćaj.

Više od 200 taksi vozila provozalo se kroz centar Atine u okviru protesta na koje je pozvao glavni sindikat taksista u glavnom gradu Grčke.

Taksisti imaju niz zahtjeva, uključujući smanjenje poreza, pristup autobuskim trakama i strože propise o aplikacijama za dijeljenje vožnje.

“Novi porezi nametnuti samozaposlenim u Grčkoj su ugrozili taksi industriju“, rekao je Georgios Voilis, taksista i član sindikata.

Drugi dan štrajka poklopiće se sa generalnim štrajkom širom Grčke koji je sazvao glavni sindikat javnog sektora kako bi obilježio prvu godišnjicu najsmrtonosnije željezničke katastrofe u državi.

Pedeset sedam osoba je poginulo, a desetine povrijeđeno nešto prije ponoći 28. februara 2023. godine, kada se putnički voz sudario sa teretnim nakon što su greškom usmjereni na iste šine, a kretali se suprotnim smjerovima.

“Godina je prošla, a odgovorni za tragediju još nisu odgovarali za svoje zločinačke radnje koje su dovele do pogibije 57 naših sunarodnika", naveo je sindikat, poznat po grčkom akronimu ADEDY.

ADEDY također poziva na povećanje plata u javnom sektoru za 10 posto kako bi se radnici uhvatili u koštac s rastućim troškovima života i inflacijom, kolektivni ugovor o platama i niz poreskih olakšica.

Medicinsko osoblje u državnim bolnicama i nastavnici u državnim školama rekli su da će učestvovati u štajku, kao i kontrolori leta na aerodromima, te zaposleni u bankama.

TRT Balkan / agencije