Argentinci koji su ga izabrali već su se digli i čak su štrajkovali manje od dva mjeseca nakon početka njegovog mandata.     Foto: Reuters

Opozicioni poslanici su u jednom trenutku izjurili iz zgrade kako bi posmatrali i osudili akciju policije, ali su se kasnije vratili unutra da zauzmu svoja mjesta i debata je nastavljena.

Drama se odigrala drugog dana, kako se očekuje, maratonske debate o reformskim planovima predsjednika Javiera Mileija, samoproglašenog anarhokapitaliste.

Ovaj 53-godišnji autsajder odnio je glasnu izbornu pobjedu krajem prošle godine na talasu bijesa zbog decenija ekonomske krize obilježene dugovima, nevjerovatnim štampanjem novca, inflacijom i fiskalnim deficitom.

Milei je svoj mandat započeo tako što je devalvirao pezos za više od 50 odsto, smanjio državne subvencije za gorivo i transport, smanjio broj ministarstava za polovinu i ukinuo stotine pravila kako bi deregulirao ekonomiju.

Njegov veliki reformski paket sa stotinama članaka dotiče se svih oblasti javnog i privatnog života, od privatizacija do kulturnih pitanja, krivičnog zakona, razvoda i statusa fudbalskih klubova.

Argentinci koji su ga izabrali već su se digli i čak su štrajkovali manje od dva mjeseca nakon početka njegovog mandata.

FENA