U srijedu je osoba identifikovana kao Salwan Momika zapalila primjerak Kur'ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Štokholmu.          Foto: AA

Mnoge arapske zemlje osudile su u srijedu spaljivanje primjerka muslimanske svete knjige, Kur'ana, ispred džamije u glavnom gradu Švedske Štokholmu.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudilo je incident navodeći da se ovi ponovljeni činovi mržnje ne mogu prihvatiti ni sa kakvim opravdanjem, te da jasno podstiču mržnju i rasizam.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo je da je "spaljivanje časnog Kur'ana čin opasne mržnje i manifestacija islamofobije koja podstiče nasilje i vrijeđanje religija, te se uopšte ne može smatrati oblikom slobode izražavanja".

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je "napad na časni Kur'an omraženog ekstremiste izraz mržnje i rasizma i flagrantan napad na vrijednosti tolerancije, prihvatanja drugih, demokratije i mirne koegzistencije među sljedbenicima svih religija".

Arapski parlament je naveo da je ono što se dogodilo "čin huškanja koji će rasplamsati osjećaje muslimana širom svijeta", osuđujući kontinuitet švedskih vlasti pri ovim provokacijama.

U srijedu je osoba identifikovana kao Salwan Momika zapalila primjerak Kur'ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Štokholmu.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nema zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.

TRT Balkan / agencije