Yellen je istakla da mnogi klijenti hrle u banke kako bi podigli novac zbog gubitka povjerenja.     Foto: Reuters

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je u utorak da je trenutna bankarska kriza drugačija od finansijske krize iz 2008. godine i posebno je naglasila važnost stabilizacije i vraćanja povjerenja ljudi.

U obraćanju na konferenciji Američkog udruženja bankara u Washingtonu, Yellen je istakla da mnogi klijenti hrle u banke kako bi podigli novac zbog gubitka povjerenja.

"Ovo je sasvim drugačija situacija od globalne finansijske krize kada su banke bile pod velikim pritiskom jer su imale imovinu koja je izgubila vrijednost. A to je ujedno bila situacija u kojoj je nedostajalo kapitala", rekla je.

Yellen je istakla da su Sjedinjene Američke Države (SAD) provele potrebne reforme nakon finansijske krize 2008. godine koje su poboljšale kapitalne standarde i nadzor.

"Imamo i sada vremena da se ponovo procijeni jesu li potrebne neke prilagodbe u nadzoru i regulaciji kako bi se riješili osnovni uzroci trenutne krize", kazala je Yellen.

Naglasila je da fokus sada treba staviti na stabilizaciju bankarskog sistema i vraćanje povjerenja štediša.

Njeni komentari dolaze nakon što su četiri banke u zemlji iznenada propale posljednjih sedmica, što je izazvalo strah da bi njihove finansijske poteškoće mogle izazvati domino efekat, utičući na ostatak bankarskog sistema u najvećoj svjetskoj ekonomiji pa čak i šire.

Finansijska kriza koja je započela 2007. godine a vrhunac dostigla 2008. pojavila se slomom tržišta hipotekarnih kredita u SAD-u, ali se potom proširila na čitav svijet. Svojom veličinom, finansijska kriza 2008. godine se smatra jednom od najvećih kriza u historiji, te se smatra najvećom krizom u svijetu nakon Velike Depresije prošlog stoljeća.

Finansijska kriza 2008. je dovela mnoge ključne finansijske institucije i kompanije do propasti, te je bilo potrebno gotovo čitava decenija da bi se tržišta diljem svijeta normalizirala od posljedica krize koja je dovela do gubitka milijardi dolara prihoda i gubitka miliona radnih mjesta diljem svijeta.

TRT Balkan / agencije