Altun se obratio na forumu "Reporter: Ponovno promišljanje novinarstva u digitalnoj eri", koji je organizirala agencija Anadolu u turskoj prijestolnici Ankari.     Foto: AA

Direktor za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun u srijedu je naglasio značaj pouzdanih medijskih kuća u borbi protiv dezinformacija kroz kvalitetno novinarstvo.

Altun se obratio na forumu "Reporter: Ponovno promišljanje novinarstva u digitalnoj eri", koji je organizirala agencija Anadolu u turskoj prijestolnici Ankari.

Posebno je istakao značajan napredak koji je agencija Anadolu postigla posljednjih godina, pozicionirajući se kao lider u novinarstvu i emitovanju vijesti.

"Anadolu i javni emiter TRT, naše vodeće medijske kuće, ne samo da proizvode visokokvalitetno novinarstvo, već služe i kao glas globalne savjesti", rekao je Altun.

Potom je podsjetio na nedavno objavljivanje knjiga i dokumentarnih filmova koji pokazuju izraelski genocid u Gazi, naglašavajući njihovu ulogu u dokumentovanju i borbi za istinu i pravdu.

"Vizija pravednog svijeta koju zagovara Turkiye, a koju zastupa predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pokazuju i naši novinari u zonama sukoba", dodao je Altun.

Naglasio je kritičan odnos između tehnološkog napretka i medijske transformacije, ističući da, iako tehnologija nudi ogromne mogućnosti, također donosi izazove poput dezinformacija.

Stoga je istakao ulogu pouzdanih medijskih kuća u borbi protiv dezinformacija kroz kvalitetno novinarstvo.

Naglasio je da novinarstvo uvijek treba da ima za cilj da prosvjećuje javnost, služi javnom dobru i pomaže u oblikovanju javnog mnijenja.

Na Forumu u Ankari raspravljalo se o osnovnim principima tradicionalnog novinarstva i društvenih medija te aplikacijama vještačke inteligencije koje oblikuju današnje medije.

TRT Balkan / agencije