Altun: „Članstvo u NATO-u nije pravo, već privilegija."     Foto: AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye, Fahrettin Altun, istakao je da nije korektno da se trilateralni memorandum potpisan u Madridu između Turkiye, Švedske i Finske lansira kao članstvo u Alijansi.

U intervjuu za jednu od vodećih finskih novina „Helsingin Sanomat“, Altun je govorio o trilateralnom memorandumu potpisanom na Samitu lidera NATO-a u Madridu.

Podsjećajući da je diplomatija umjetnost za iznalaženje ili stvaranje tačaka gdje se ukrštaju interesi država, Altun je kazao da je u Madridu potpisan memorandum između Turkiye, Finske i Švedske, i da je Turkiye dobila ono što je željela iz pregovaračkog procesa.

On je rekao da Turkiye od početka procesa nema kategorične primjedbe o proširenju NATO-a i dodao je da Turkiye očekuje konkretnu posvjećenost od zemalja koje žele ući u NATO u pogledu dijeljenja vrijednosti i ciljeva Alijanse.

Altun je također naglasio da je njihovo najvažnije očekivanje da se spriječe aktivnosti za propagandu, regrutovanje i finansiranje terorističke organizacije PKK, sirijskog ogranka ove terorističke organizacije JPG, i FETO-a, koja stoji iza neuspjelog pokušaja državnog udara u Turkiye, pri čemu je ubijena 251 nevina osoba.

„Politička, materijalna ili vojna podrška data ovim organizacijama direktna je prijetnja po život i imovinu turskih državljana. U isto vrijeme, jasno smo rekli da ove dvije zemlje, koje žele postati članice NATO-a, najvažnijeg vojnog saveza u historiji, ne mogu uvesti nikakav embargo za oružje Turkiye, koja ima drugu po veličini armiju u NATO-u. Nakon potpisivanja Memoranduma, vjerujemo da Finska i Švedska potpuno razumiju koliko smo ozbiljni i odlučni u borbi protiv terorizma.”

Upitan o tome šta je bilo najteže u pregovorima, Altun je podsjetio na izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se Turkiye iz principijelne i sveobuhvatne perspektive odnosi prema članstvu Finske i Švedske u NATO-u.

„Članstvo u NATO-u je privilegija, a ne pravo“

Pitajući o procjenama za ulazak Finske i Švedske u NATO, Altun je kazao da Turkiye otvoreno dijeli svoja očekivanja s ovim zemljama.

On je rekao da na ovaj proces ne gledaju kao na posebna poglavlja.

„Primjera radi, nećemo napraviti nikakva odstupanja u scenariju u kojem su preuzeti koraci u borbi protiv terorizma, ali sankcije se nastavljaju. Također, nećemo moći pokazati nikakvu fleksibilnost u odnosu na terorizam, tako da su sva pitanja u pregovorima obrađena jednakom težinom.”

Upitan o tome „može li Finska očekivati da Turkiye odobri njeno pristupanje u NATO bez odlaganja”, Altun je naglasio:

„Nije korektno da se trilateralni memorandum lansira kao članstvo. Ocijenit ćemo koliko Finska i Švedska ispunjavaju svoje pisane obaveze. Članstvo u NATO-u nije pravo, već privilegija. Države koje žele postići ovu privilegiju, moraju ispuniti neke obaveze. U ovim okvirima, pored PKK-a, važno je što su u tekstu JPG i FETO priznate kao terorističke organizacije. Sada je odgovornost ovih dviju zemalja je da ispune svoja obećanja.”

Ekstradicija terorista

Između ostalog, Altun je u intervjuu podvukao da su pripadnici terorističke organizacije, koji se pred finskim narodom predstavljaju kao žrtve, u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali svoje pravo lice, ne ostavljajući prostora za sumnju.

Podsjećajući da su se nedavno u Helsinkiju pojavili snimci pripadnika terorističke organizacije PKK/JPG koji napadaju Fince, Altun je kazao:

„Očigledno je da se ovi ljudi ne brinu o interesima Finske i ne dijele vrijednosti vaše zemlje. Finske vlasti moraju preuzeti neophodne korake kako bi ispunili svoje obaveze i zaštitili svoje građane od ove prijetnje.“

On je naglasio da su očekivanja Turkiye jasno navedena i na zvaničnim susretima i u javnim izjavama, te je poručio da je najvažnije da se preuzmu neophodni koraci u borbi protiv terorizma.

„Kako će preuzeti ove korake, pitanje je za Vladu Finske. Vidjet ćemo ishod”, potencirao je Altun.

Podsjetio je kako su i Finska i Švedska preuzele pismene obaveze u vezi s ekstradicijom pripadnika terorističke organizacije.

“Turkiye dijeli potrebne informacije o pripadnicima terorističke organizacije s vlastima dviju zemalja. Pitanje o ekstradiciji terorista će svakako biti test iskrenosti dviju država. Bilo bi suprotno duhu Saveza da se osigura utočište za ljude koji su pokušavali svrgnuti državni poredak u Turkiye, koji su uključeni u akte nasilja i koji ugrožavaju sigurnost života i imovina nevinih ljudi.”

TRT Balkan / agencije