Altun je govorio na radionici o novim medijima i digitalnom terorizmu.      Foto: AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun izjavio je u srijedu kako digitalni terorizam predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti te kako se i u području komunikacija mora obezbijediti nacionalna sigurnost.

Altun je govorio na radionici o novim medijima i digitalnom terorizmu koju je organizovalo Međunarodno udruženje za medije i informisanje (UMED) u Ankari.

Navodeći da su mediji područje u kojem se proizvode, reproduciraju i šire informacije, Altun je rekao da je ovo područje doživjelo značajne promjene u odnosu na period prije deset godina.
"Naša medijska kultura se dramatično promijenila u protekloj deceniji. S razvojem i socijalizacijom tehnologije i digitalizacijom, uspjela je stvoriti vlastita autonomna područja. Ovaj novi poredak, koji uključuje svaki element društvenih medija, konceptualiziramo kao 'nove medije'. Biti u ovom novom poretku ili ne, koristiti digitalne prilike učinkovito ili ne, ima utjecaj koji oblikuje i transformiše sadašnjost i budućnost pojedinaca, društava i zemalja", pojasnio je Altun.

Kazao je kako informacijsko doba u kojem živimo, uz digitalizaciju, donosi i razvoje koji nadilaze granice mnogih ustaljenih shvaćanja i tradicionalnih disciplina.

Podsjetio je da realnost digitalizacije, koja se proširila na mnoga područja, od ekonomije do diplomatije, od istraživanja kriminala do javne politike, bez sumnje donosi prilike i rizike.

S tim u vezi, Altun je naveo da je "u prva tri mjeseca 2022. u cijelom svijetu otkriveno ukupno 6.137.330 cyber napada", što, prema njegovim riječima, jasno ukazuje koliko je ovo područje važno. Podvukao je kako kibernetički napadi ne ciljaju samo ljude, već i sve objekte s internetskom vezom.

Govoreći o turskom Nacionalnom centru za odgovor na cyber napade (USOM), koji djeluje pod okriljem Uprave za informacijske tehnologije, Altun je kazao kako centar služi kao jedan od odbrambenih mehanizama.

"Hiljade stručnjaka za kibernetičku sigurnost koji djeluju u organizacijama javnog i kritičnog privatnog sektora rade u koordinaciji s USOM-om. Aktivnosti virtuelne patrole na internetu provode 24 sata dnevno Glavna uprava za sigurnost, Odjel za borbu protiv kibernetičkog kriminala. Provodimo učinkovitu i odlučnu borbu protiv digitalnih prijetnji u koordinaciji sa svim našim institucijama", rekao je Altun.

Navodeći kako poduzimanje mjera protiv terorizma i sličnih zločina koji se mogu pojaviti u digitalnom svijetu nije izbor države niti mehanizam kontrole društva, Altun je napomenuo da su te mjere odgovornost države prema građanima.

"Ne treba zaboraviti da je digitalni terorizam također pitanje nacionalne sigurnosti. U području komunikacije moramo osigurati nacionalnu sigurnost", rekao je Altun, te dodao:

"Utvrđeno je da se u Turkiye 2021. dogodilo 84.113 kibernetičkih napada. Za 2022. godinu taj je broj do 1. jula dosegao 53.202. Naravno, naša država je svjesna ove prijetnje i sa svim svojim institucijama poduzima mjere opreza i bori se protiv toga."




TRT Balkan / agencije