Najprije je minutom šutnje odana počast liderima zemalja članica Pokreta nesvrstanih koji su izgubili živote od 2019. godine do danas.     Foto: AA

Ministarski sastanak Koordinacijskog odbora Pokreta nesvrstanih zemalja na temu „Ujedinjeni i postojani u suočavanju sa novim izazovima“ održan je u Kongresnom centru u Bakuu.

Pozdravljajući učesnike Ministarskog sastanka Koordinacijskog odbora Pokreta nesvrstanih, ministar vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Jeyhun Bayramov proglasio je događaj otvorenim.

Najprije je minutom šutnje odana počast liderima zemalja članica Pokreta nesvrstanih koji su izgubili živote od 2019. godine do danas.

Ministar Jeyhun Bayramov rekao je da će ovaj sastanak ministara u sklopu priprema za samit u Kampali pružiti priliku da se sagledaju dostignuća postignuta nakon Samita Pokreta nesvrstanih u Bakuu 2019. godine.

Ministar Bayramov dao je riječ predsjedniku Republike Azerbejdžan, predsedavajućem Pokreta nesvrstanih zemalja Ilhamu Aliyevu koji je najprije učesnicima sastanka poželio dobrodošlicu i obraćanje započeo riječima:

“Azerbejdžansko predsjedavanje Pokretom nesvrstanih zemalja snažno je štitilo pravdu i međunarodno pravo i legitimne interese država članica u skladu sa “Bandung principima”.

“Kao istinski branilac multilateralizma i druga najveća međunarodna institucija nakon Ujedinjenih naroda, Pokret nesvrstanih zemalja mora pronaći svoje mjesto u novom svjetskom poretku koji se preoblikuje. Moramo se čvrsto držati principa Bandunga, pojačati svoj glas protiv slučajeva kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i intervencije u unutrašnje stvari država. Vidljivije prisustvo našeg Pokreta u svjetskim poslovima je od vitalnog značaja”, naglasio je Aliyev.

Aliyev je pored ostalog u svom govoru rekao da je Azerbejdžan zabrinut zbog rastuće tendencije ka neokolonijalizmu.

“Pokret nesvrstanih koji je nastao kao rezultat procesa dekolonizacije, trebao bi se energično boriti protiv ovog sramnog naslijeđa prošlosti i doprinijeti njegovoj potpunoj eliminaciji”, rekao je predsjednik Azerbejdžana.

TRT Balkan