Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je u ponedjeljak da je potpisivanje mirovnog sporazuma sa Armenijom "neizbježno".       Foto: AA

"Smatramo da je potpisivanje mirovnog sporazuma neizbježno i trudimo se da uložimo konstruktivne napore kako bismo taj cilj postigli. Naravno, ovaj mirovni sporazum treba da se zasniva na međunarodnim normama i principima", rekao je Aliyev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom, nakon njihovih razgovora u glavnom gradu Vilniusu.

Aliyev je rekao da su on i Nauseda imali široku razmjenu mišljenja o regionalnim pitanjima, posebno o mirovnim pregovorima Azerbejdžana i Armenije, dodajući da je izrazio nadu da će mirovni pregovori na kraju donijeti dugoročni mir regionu Kavkaza.

Azerbejdžanski predsjednik je rekao da je razgovarano i o bilateralnoj saradnji Bakua i Vilniusa.

"U okviru naše bilateralne saradnje sa Litvanijom, istovremeno, odnosi Evropske unije i Azerbejdžana igraju važnu ulogu i izražavamo zahvalnost Litvaniji na njenim naporima da razvija ove odnose", rekao je Aliyev.

Podsjetio je da su Azerbejdžan i Evropska komisija potpisale memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu u oblasti energetike dva mjeseca nakon što je Nauseda posjetio Baku u maju 2022. godine i da se ovaj memorandum provodi. "Poduzimaju se veoma ozbiljni koraci u vezi sa transportom azerbejdžanskog prirodnog gasa na evropska tržišta.

Obim transportovanog, odnosno izvezenog gasa se povećava iz godine u godinu i povećavat će se", rekao je Aliyev.

Kako je kazao, dvije zemlje imaju veliku odgovornost da stvore još udobnije transportne i komunikacijske mogućnosti na evroazijskom kontinentu.

"Dogovorili smo se da će se nadležne institucije ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem. Jer nova geopolitička realnost koja vlada u svijetu to diktira", rekao je Aliyev. Nauseda je rekao da će posjeta Aliyeva Litvaniji dodati "novu pozitivnu dinamiku" bilateralnim odnosima između Bakua i Vilniusa, te da je Azerbejdžan partner Litvanije u okviru različitih programa EU.

"Pozitivno ocjenjujemo energetsku saradnju Evropske unije sa Azerbejdžanom. Ova saradnja se pozitivno odrazila na energetsko tržište Evropske unije, a osigurala je i snabdijevanje Evropske unije za zimske mjesece", dodao je Nauseda.

TRT Balkan / agencije