Azerbejdžanski predsjednik Alijev je govorio na otvaranju Foruma pod nazivom “Novi mediji u eri 4. industrijske revolucije“.     Foto: AA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je da će njegova zemlja i Turkiye u narednim godinama igrati značajniju ulogu ne samo u regionu već i na globalnom nivou.

U azerbejdžanskom gradu Šuša, koji ima poseban historijski značaj za narod Azerbejdžana, održava se trodnevni Global media forum, koji je okupio 250 istraživača iz 50 država svijeta na polju geopolitike, odnosa, univerzitetskih profesora, eminentnih svjetskih medijskih radnika, političkih predstavnika te diplomata,

Azerbejdžanski predsjednik Alijev je govorio na otvaranju Foruma pod nazivom “Novi mediji u eri 4. industrijske revolucije“.

Komentirajući odnose između Turkiye i Azerbejdžana, Alijev je rekao da je njegovo lično prijateljstvo sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom važan faktor za regionalni razvoj i stabilnost.

Alijev je naveo da su odnosi između naroda Turkiye i Azerbejdžana uspostavljeni na osnovu dugogodišnjeg prijateljstva i bratstva, te da su se dvije zemlje razvijale i podržavale jedna drugu.

Podsjetio je da su turski narod i država stajali rame uz rame sa Azerbejdžanom od prvih sati Drugog rata u Karabahu.

“Azerbejdžan nije sam, rekao je to predsjednik Erdogan u prvim satima rata. To nam je bila velika podrška. Osjetili smo moralnu podršku naše braće tokom 44-dnevnog rata. Erdogan je nekoliko puta otvoreno izrazio stav Turkiye. Svoje stavove o tom pitanju iznijeli su i drugi državni zvaničnici. Ovo nam je bila velika politička i moralna podrška“, kazao je Alijev.

Ističući da su odnose sa Turkiye podigli na nivo savezništva potpisivanjem Šuške deklaracije nakon pobjede, Aliyev je rekao da ta deklaracija jeste veliki uspjeh i bogatstvo za dvije države i da je otvorila nove horizonte Ankari i Bakuu.

Komentirao je Alijev i majske parlamentarne i predsjedničke izbore u Turkiye i kazao da nije sumnjao u Erdoganovu pobjedu.

“Nisam sumnjao da će moj brat Erdogan biti ponovo izabran zato što je tokom svoje 20-godišnje vladavine mnogo puta pokazao lojalnost svojoj zemlji. Danas je Turkiye jedna od vodećih zemalja u svijetu. Međunarodni uticaj Turkiye raste iz godine u godinu“, kazao je Alijev.

Napominjući da se situacija u svijetu i regionu promijenila, Alijev je rekao da je nužno stabilizirati situaciju na Južnom Kavkazu.

“Moramo postići održivi mir. Sigurnost za budućnost mora biti osigurana. Uloga Turkiye je veoma važna i u globalnim pitanjima i u našem regionu. Turkiye igra stabilizirajuću ulogu. Politika Turkiye je da osigura regionalnu stabilnost i sigurnost, a Azerbejdžan cijeni ovu politiku“, poručio je Alijev.

Govoreći o njegovim Erdoganovim uzajamnim posjetama, Aliyev je rekao da ne želi da objašnjava sva pitanja, ali da želi reći da će Azerbejdžan i Turkiye igrati važniju ulogu ne samo u regionu već i na globalnom nivou u narednim godinama.

TRT Balkan / agencije