Kako je kazao, "Razvojni put", koji ima za cilj da poveže Perzijski zaljev sa Evropom preko Turkiye, predstavlja ogromni i važan projekat.         Foto: AA

Zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Hisham al-Alevi izjavio je da se nastavljaju pregovori između Bagdada i Ankare o rješavanju problema terorističke organizacije PKK.

"Ovo nije važno samo za nacionalnu sigurnosti dviju država, već i za projekte poput 'Razvojnog puta'", rekao je Al-Alevi.

Al-Alevi je u razgovoru za agenciju Anadolu govorio o projektu "Razvojnog puta" koji će povezati Irak sa Evropom preko Turkiye te o borbi protiv PKK.

Doprinos ekonomiji

Istakao je da će projekat "Razvojnog puta" doprinijeti ne samo iračkoj ekonomiji već i zemljama u regionu poput Turkiye, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Dodao je da se projekat ne odnosi samo na željeznice i autoputeve, već i na industrijske gradove koji će biti izgrađeni u okviru projekta.

Kako je kazao, "Razvojni put", koji ima za cilj da poveže Perzijski zaljev sa Evropom preko Turkiye, predstavlja ogromni i važan projekat.

Naglasio je značaj regionalnog konsenzusa za iskorištavanje mogućnosti "Razvojnog puta", dodajući da Irak pridaje važnost saradnji sa susjedima s ciljem regionalne stabilnosti.

"Ovo je osnova naše vizije zajedničkog rada na okončanju sukoba i ratova u regionu. Ako nemamo mir, ne možemo postići ni ekonomsku integraciju", rekao je Al-Alevi.

Pojasnio je da "Razvojni put" nije alternativa kineskoj inicijativi "Pojas i put".

"Ne vidimo ova dva projekta kao kontradiktorne ideje, oni se definitivno nadopunjuju", kazao je.

Teroristička organizacija PKK

Potom se dotakao i djelovanja terorističke organizacije PKK u Iraku, dodajući da je prisustvo PKK u Iraku "nezakonito".

Dodao je da se nastavljaju pregovori između Bagdada i Ankare o rješavanju problema terorističke organizacije PKK.

"Nemamo na umu neki fiksni model. Ali definitivno ne vjerujemo da ćemo ovaj problem riješiti jednostranim akcijama", kazao je.

Al-Alevi je naglasio da dvije zemlje treba da razviju zajedničku strategiju u vezi sa PKK.

"Razumijemo vašu zabrinutost i zato želimo da sarađujemo sa vašim vlastima na rješavanju ovog problema", rekao je Al-Alevi te opisao PKK kao "složeno" pitanje.

"Ne smatramo da su njihove aktivnosti apsolutno legalne i prihvatljive. Istovremeno, ne želimo da djelujete jednostrano. Važno je da dvije vlade razumiju međusobne zabrinutosti i da rade zajedno, a ne da djeluju jednostrano. Trenutno su u toku pregovori u vezi sa rješavanjem problema PKK", kazao je zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova.

TRT Balkan / agencije