Izraelska vojska je saopćila da su tri taoca koje su u petak ubili vojnici nosili bijelu zastavu i da su tražili pomoć na hebrejskom.       Foto: AP

Porodice talaca držanih u Gazi pozvale su Izrael da prestane s borbama i sklopi dogovor kako bi osigurao njihovo oslobađanje nakon što je vojska priznala da je "greškom" ubila tri zarobljenika na palestinskoj teritoriji.

"Primamo samo mrtva tijela. Želimo da zaustavite borbu i započnete pregovore", rekla je Noam Perry, kćerka taoca Haima Perryja, na događaju u Tel Avivu koji je u subotu organizirao Forum talaca i nestalih porodica.

"Osjećamo se kao da smo u igri ruskog ruleta (i saznajemo) ko će biti sljedeći na redu kome će se saopštiti smrt njegove voljene osobe", rekao je Ruby Chen, otac 19-godišnjeg vojnika Itaija, koji je među zarobljenicima.

Chen je rekao da su im prvo objasnili da će kopnena operacija vratiti otete.

"To ne funkcioniše. Zato što se od tada viđaju oteti koji se vraćaju, ali ne toliko živi. Vrijeme je da se ova pretpostavka promijeni", rekao je on.

Ubijanje izaziva proteste

Tri taoca su bila bez košulje i nosila su "štap s bijelom tkaninom", ali se izraelski vojnik osjetio "ugroženim" i otvorio je vatru na njih, navodi izraelska vojska.

Vijest o njihovom ubistvu izazvala je proteste u Izraelu, a rođaci preostalih talaca uplašeni su da bi njihovi najmiliji mogli biti sljedeći.

Blizu 250 ljudi je uzeto za taoce tokom napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra na Izrael.

Zaklevši se da će uništiti Hamas i vratiti taoce, Izrael je pokrenuo brutalni napad na palestinsku Gazu, koji je ostavio veći dio enklave u ruševinama.

Ministarstvo zdravlja Palestine na opkoljenoj teritoriji kaže da je Izrael u Gazi ubio najmanje 18.800 ljudi, uglavnom žena i djece.

TRT Balkan