Njemački kancelar pozvao na mirno rješenje konflikta Srbije i Kosova

Njemački kancelar pozvao na mirno rješenje konflikta Srbije i Kosova

Scholz je govorio i o sukobu između Azerbejdžana i Armenije.
Scholz je dodao da će se o pitanju Srbije i Kosova razgovarati kada se lideri iz 47 evropskih zemalja sastanu u Granadi.      Foto:

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu na mirno rješenje konflikta između Srbije i Kosova.

"Za mene je veoma važno da situacija ne eskalira dalje kada su Srbija i Kosovo u pitanju. Veoma smo posvećeni mirnom rješenju. Njemačka, Francuska i Italija su posebno aktivne u tom pogledu", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

Dodao je da će se o tom pitanju razgovarati u četvrtak i petak kada se lideri iz 47 evropskih zemalja sastanu u Granadi, u Španiji.

Scholz je govorio i o sukobu između Azerbejdžana i Armenije, pozdravljajući posredničke napore predvođene predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom.

Naglasio je hitnu potrebu da se nastavi s mirovnim procesom usred onoga što je nazvao “veoma teškom situacijom“.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je odbio da prisustvuje sastanku o Karabahu u Granadi u Španiji, na kojem se očekivalo učešće armenskog premijera Nikola Pashinyana i lidera Evropske unije, Francuske i Njemačke.

Azerbejdžan je prethodno insistirao i na učešću Turkiye na tom sastanku, ali su se Njemačka i Francuska tome oštro usprotivile.

Pozivajući se na izvore iz predsjedničkog ureda, azerbejdžanski mediji javljaju da je službeni Baku rekao da ne vidi potrebu da učestvuje u pregovorima ovog formata nakon proarmenskih izjava francuskih zvaničnika, posjete francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna Armeniji, izjava o isporuci oružja i municije i optužbi Michela na račun Azerbejdžana.

"Azerbejdžanu nije potreban takav format. Baku ne vidi potrebu da razgovara o problemima regiona sa zemljama daleko od regiona", navode isti izvori.

Svaki format u kojem Francuska učestvuje neprihvatljiv je za Azerbejdžan, naglašava se u izvještajima.

TRT Balkan / agencije