Afganistan ima veliku muzičku tradiciju pod uticajem iranske i indijske klasične muzike.         Foto: AFP

Talibanske vlasti u Afganistanu spaljuju muzičke instrumente, tvrdeći da muzika može da zavede omladinu i uništi društvo.

Ova ekstremistička grupa je zabranila muziku kada je prethodno bila na vlasti kasnih 1990-ih, a nedavno je talibanska vjerska policija spalila mnogobrojne muzičke instrumente u provinciji Herat, na zapadu Afganistana, navodi se u izvještaju koji je u nedjelju objavila državna novinska agencija Bakhtar, prenosi Deutche Welle.

Šeik Aziz al-Rahman al-Muhadžir, pokrajinski rukovodilac ministarstva za promociju vrline i prevenciju poroka, rekao je da je muzika dovela do "uništenja društva i skretanja mladih na pogrešan put".

Talibani su zabranili nereligioznu muziku posljednji put kada su vladali zemljom 1990-ih, a na nedavno urađenim fotografijama vide se talibanski zvaničnici okupljeni oko vatre u kojoj gore muzički instrumenti - gitare, harmonike, zvučnici i drugo.

Afganistan ima veliku muzičku tradiciju pod uticajem iranske i indijske klasične muzike, a imao je i uspješnu pop muzičku scenu koja je cvjetala u proteklih 20 godina, prije nego što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine.

U izveštaju Deutche Welle se navodi da se studenti i nastavnici afganistanskog Nacionalnog instituta za muziku, koji je nekada bio poznat po svojoj inkluzivnosti, od povratka talibana na vlast nisu vratili na nastavu, a mnogi muzičari su pobegli iz zemlje.

Tanjug