Usljed zemljotresa srušeni su neki minareti Velike džamije u Heratu, jedne od najvećih džamija na svijetu, a sada su se pukotine pojavile i na kupolama u haremu džamije.     Foto: AA

Zemljotresi koji su se 7. oktobra dogodili u pokrajini Herat na zaapdu Afganistana, a u kojima je poginulo oko 2.500 ljudi, uzrokovali su i veliku štetu na historijskim zgradama u Heratu.

Usljed zemljotresa srušeni su neki minareti Velike džamije u Heratu, jedne od najvećih džamija na svijetu, a sada su se pukotine pojavile i na kupolama u haremu džamije.

Osim toga, slomljen je jedan od četiri minareta kompleksa Musalla, koji je izgrađen pod nadzorom kraljice Gevher Shad Begum krajem 15. stoljeća.

I neki dijelovi tvrđave Herat, poznate kao "dvorac Ihtyaruddin", koja je historijska građevina iz vremena Aleksandra Velikog u gradu Heratu, oštećeni su u zemljotresu.

Tvrđava je više puta uništavana i rekonstruirana. Prvi put doživljava potpuno uništenje 1221. godine od mongolske vojske. Stotinjak godina poslije ju je u potpunosti obnovila dinastija Kartida. Zbog veoma ratnog područja, tvrđava se rušila i obnavljala mnogo puta, pa čak i od strane UNESCO-a od 1976. do 1979. godine, međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća opet je bilo oštećenja. Posljednja rekonstrukcija trajala je od 2006. do 2011. godine uz pomoć Aga Khanovog fonda za kulturu. Danas je tvrđava jedan veliki muzej historije, ratovanja i patnje.

Vlasti Herata žele da se historijske građevine o kojima je riječ obnove bez daljnjih oštećenja.

Glasnogovornik guvernera Herata Mevlevi Nisar Ahmad Elyas je rekao da su historijske građevine u Heratu ozbiljno oštećene u zemljotresima koji su se dogodili 7. oktobra.

Ističući da je najvažnija od ovih građevina Velika džamija u Heratu, Elyas je naveo da su vrhovi minareta džamije uništeni, a na kupolama su se pojavile pukotine.

Elyas je objasnio da je došlo do puknuća u dva odvojena zida dvorca Ihtyaruddin, jednog od važnih historijskih mjesta Herata.

"Očekujemo pomoć međunarodnih organizacija za obnovu ovih historijskih građevina", rekao je Elyas.

Istakao je kako s radovima treba započeti na vrijeme kako bi se spriječilo daljnje oštećenje historijskih građevina.

Imam Velike džamije u Heratu Mevlevi Muhammed Nur rekao je da je zemljotres pogodio historijske građevine.

"Šest minareta Velike džamije je uništeno u zemljotresima. Velike i male pukotine su se pojavile na kupolama džamije. Pločice na minaretima su otpale, uzrokujući veliku štetu historijskoj građevini", rekao je Nur.

Napominjući da žele da se ova džamija stara oko 900 godina obnovi, Nur je naglasio da im u tome trebaju pomoći posebno islamske zemlje.

Istakao je da je Velika džamija u Heratu vrlo važna za Afganistan i historiju islama.

Velika džamija u Heratu je džamija u sjeverozapadnom dijelu Afganistana. Sagradili su je Guridi 1200. godine. Džamija je proširena nekoliko puta u historiji, s obzirom da su Herat zauzimali Timuridi, Safavidi, Moguli i Uzbeci. Sadašnji je oblik dobila pred kraj 15. vijeka.

U pokrajini Herat, na granici Afganistana i Irana, 7. oktobra u 11 sati po lokalnom vremenu zabilježeni su jaki zemljotresi.

Privremena talibanska vlada objavila je da je oko 2.500 ljudi poginulo, a hiljade su povrijeđene u zemljotresima, od kojih je najveći bio magnitude 6,3.

Nakon ovih zemljotresa još uvijek ima naknadnih zemljotresa u regiji.

TRT Balkan / agencije