"Djelovat ćemo u solidarnosti protiv svih oblika terora", ističe se u saopštenju.      Foto: AA

Republika Turkiye obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Turkiye je povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom objavilo saopštenje u kojem se navodi da "duboko ukorijenjene historijske, kulturne i ljudske veze" naroda tih zemalja čine njihove odnose "izuzetnim".

"Naši odnosi zasnovani na čvrstim temeljima nastavljaju da se razvijaju u svim oblastima. Jačat ćemo saradnju sa razumijevanjem koje vodi računa o stabilnosti, prosperitetu i napretku Balkana, čiji smo dio. U narednom periodu nastavit ćemo da doprinosimo razvoju regionalne saradnje u oblastima trgovine, investicija, energetike, saobraćaja, kulture i obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će dvije zemlje kao NATO saveznici pojačati zajedničke napore u suočavanju sa izazovima regionalne i međunarodne bezbjednosti.

"Djelovat ćemo u solidarnosti protiv svih oblika terora", ističe se.

U saopštenju se navodi da zajednica makedonskih Turaka i građani Turkiye porijeklom iz Sjeverne Makedonije stvaraju jedinstven most prijateljstva i saradnje i doprinose bilateralnim odnosima.

"Zajedničku budućnost naših zemalja i regiona vidimo u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljamo održavanje prve međuvladine konferencije o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom. Odlučni smo da ojačamo dosadašnje odlične odnose između Turkiye i Sjeverne Makedonije, da im unesemo novu dimenziju i unaprijedimo te odnose za dobrobit naša dva naroda i naših partnera", navodi se u saopštenju.

Saradnja s Hrvatskom zasnovana na prijateljstvu i partnerstvu

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye je povodom 30. godišnjice upostavljanja diplomatskih odnosa s Hrvatskom istaklo važnost nastavka saradnje dviju država zasnovane na prijateljstvu i partnerstvu.

"Na ovaj poseban dan, kada proslavljamo 30. godišnjicu uspostavljanja naših diplomatskih odnosa, želimo da istaknemo svoju odlučnost da nastavimo saradnju zasnovanu na prijateljstvu, savezu i strateškom partnerstvu za dobrobit naših naroda, saveznika i partnera", kaže se u saopštenju MVP-a Turkiye.

Dodaje se da su Turkiye i Hrvatska dvije prijateljske i savezničke zemlje s duboko ukorijenjenim historijskim i kulturnim vezama i da se međusobno vide kao susjedi iako ne dijele zajedničke granice.

Turkiye je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Hrvatske 1991. godine.

"Odnosi koje ovaj duh prijateljstva oživljava izgrađeni su na univerzalnim vrijednostima i principima kao što su demokratija, miroljubiva i humanitarna vanjska politika, poštovanje međunarodnog prava i ugovora i dobrosusjedstvo", dodaje se u saopštenju.

Dvije zemlje su 1994. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu i saradnji u cilju unapređenja saradnje.

“Ovom prilikom, kao dva saveznika i partnera, želimo izraziti uvjerenje da će EU i euroatlantske integracije našeg regiona igrati važnu ulogu u ostvarivanju trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Evropi”, navodi se u saopštenju.

Bliski odnosi između Turkiye i Slovenije

MVP Turkiye objavilo je saopštenje i povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Slovenijom u kojem navodi da su to "dvije prijateljske i savezničke države s duboko ukorijenjenim historijskim i kulturnim vezama, koje obuhvataju region jugoistočne Evrope i pokazuju tradicionalno razumijevanje saradnje zasnovano na historijskim i geografskim zajedničkim osnovama koje dijele“.

"Bliski odnosi između Turkiye i Slovenije, koji se prenose iz prošlosti u sadašnjost, također predstavljaju osnovu za iskrena osjećanja prijateljstva među našim narodima. Nakon što je Slovenija stekla nezavisnost 1991. godine, Turkiye je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Slovenije, a u odnosima dviju zemalja počela je nova era. Odnosi koje ovaj duh prijateljstva oživljava izgrađeni su na univerzalnim vrijednostima i principima kao što su demokratija, miroljubiva i humanitarna vanjska politika, poštovanje međunarodnog prava i ugovora i dobrosusjedstvo", navodi se u saopštenju.

Odnosi između Turkiye i Slovenije ojačani su recipročnim kontaktima i posjetama na visokom nivou, a novu dimenziju dobili su Deklaracijom o strateškom partnerstvu 2011. godine.

Uz snažnu podršku Turkiye, Slovenija se pridružila NATO-u 2004, a 2010. godine Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi. Slovenija, s druge strane, nastavlja podržavati članstvo Turkiye u EU-u.
Odlični odnosi krunisani su službenom posjetom predsjednika Slovenije Turkiye povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja, na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Kao dvije solidarne prijateljske i savezničke zemlje, vjerujemo da EU i euroatlantske integracije našeg regiona, uključujući članstvo Turkiye u EU, igraju važnu ulogu u pružanju trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Evropi. Ova zajednička vizija između dviju zemalja doprinosi i unapređenju regionalne saradnje i razvoja", navodi se u saopštenju.

Obim trgovine između dviju zemalja, koji predstavlja jedan od najvažnijih pokazatelja tursko-slovenske saradnje, više se nego udvostručio u desetoj godini njihovog strateškog partnerstva.
"Ovog posebnog dana, kada obilježavamo 30. godišnjicu uspostavljanja naših diplomatskih odnosa, želimo da istaknemo svoju odlučnost da nastavimo saradnju zasnovanu na prijateljstvu, savezu i strateškom partnerstvu za dobrobit naših naroda, saveznika i partnera", naglašava se u saopštenju MVP-a Turkiye.

TRT Balkan / agencije