Yener je na konferenciji za novinare u sjedištu YSK-a u Ankari rekao kako je proces glasanja završen u drugom krugu predsjedničkih izbora.     Foto: AA

Predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Turkiye Ahmet Yener izjavio je kako danas u Turkiye nisu zabilježene nepravilnosti koje bi utjecale na izborni proces.

Yener je na konferenciji za novinare u sjedištu YSK-a u Ankari rekao kako je proces glasanja završen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

"Završen je drugi krug glasanja na danas održanim predsjedničkim izborima. Nije bilo nikakvih negativnih situacija koje bi se negativno odrazile na sam izborni proces", rekao je Yener, poželivši da izbori budu korisni turskoj naciji i demokratiji.

Yener je na kraju zahvalio svim učesnicima na izborima, kako kandidatima tako i svima koji su bili angažovani na biralištima kako bi izborni proces protekao bez problema.

Na pitanje kada će biti ukinuta zabrana emitovanja vijesti, Yener je rekao da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red Komisije, nakon čega će se oglasiti.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa u drugom krugu biralo je u nedjelju između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imalo je dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Partijom pravde i razvoja (AK partija) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima trajalo je sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora bit će objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije