MIT je došao do podataka da se Cadirci, koji je bio u crvenoj kategoriji traženih terorista, nalazi u Siriji.        Foto: AA

Obavještajna služba Turkiye (MIT) je na sjeveru Sirije neutralizirala takozvanog člana izvršnog vijeća terorističke organizacije PKK/KCK Abdurrahmana Cadircija, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, terorista Abdurrahman Cadirci, koji je koristio kodno ime "Assad Farashin" i "Assad Europe", djelovao je ranije kao odgovorno lice u Evropi, te je duže vremena bio na meti MIT-a.

MIT je došao do podataka da se Cadirci, koji je bio u crvenoj kategoriji traženih terorista, nalazi u Siriji, te proveo istraživanje u gradu Kamisli na sjeveru ove zemlje, nako čega je terorista uspješno neutraliziran.

Utvrđeno je da je Cadirci, koji je u terorističkoj organizaciji od njenog osnivanja, djelovao u Evropi od 1997. do 1999. godine te u Kandilu na sjeveru Iraka 2000. godine.

Utvrđeno je također da je Cadirci, za kojim Interpol traga od 2001. godine, učestvovao u aktivnostima organizacije na sjeveru Iraka i u Evropi. Napomenuto je da je Cadirci, koji je radio kao takozvani moskovski dužnosnik PKK/KCK između 2008. i 2010., bio u takozvanom izvršnom vijeću PKK/KCK od 2018. godine.

TRT Balkan / agencije