Turski parlament            Foto: AA

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turkiye 2023. ostat će upisani u historiju kao prekretnica u političkom učešću žena u demokratskom procesu, koju je predvodila najmlađa parlamentarna kandidatkinja u zemlji ikada.

18-godišnja Nisa Alptekin, parlamentarna kandidatkinja Izmira koja predstavlja vladajuću AK partiju, simbol je značajnog porasta političkog učešća žena i mladih u izbornom procesu.

S više kandidata kao što je Alptekin koji se pojavljuju na izborima, politički pejzaž Turkiye spreman je za transformaciju s povećanom zastupljenošću žena.

Evo pogleda na učešće žena u turskoj politici.

Žene u parlamentu

Žene su uvijek imale važnu ulogu u politici Turkiye. Na posljednjim izborima, parlamentarke su činile 18 posto od 600 mjesta u turskom parlamentu. Ovaj broj će se vjerovatno povećati s više kandidatkinja u borbi.

Kandidatska lista AK partije ima 113 žena među 600 kandidata, a kandidatkinje zauzimaju prva mjesta u Agri, Duzceu, Edirneu i Osmaniyeu.

Otkako je došla na političku pozornicu, AK partija pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana također je postavila nekoliko žena na vladine položaje, uključujući ministricu s najdužim stažem Nimet Bas s više od 6 godina na funkcijama.

Vladajuća AK partija, nakon zakona iz 2013. godine, također je dozvolila ženama s maramama da postanu zastupnice i rade u vladinim institucijama.

Partija nacionalističkog pokreta (MHP) ima 90 kandidatkinja među svojih 600 kandidata koji se kandiduju za parlament na izborima u Turkiye 14. maja, a žene su na prve tri liste u 18 pokrajina.

Republikanska narodna partija (CHP) ima 147 kandidatkinja među 600 kandidata, a sedam kandidatkinja zauzelo je prvo mjesto na listi CHP-a.

U međuvremenu, kandidati Saadet partije, Demokratske partije, Deva partije i Gelecek partije kandidiraju se na glavnoj opozicionoj listi CHP-a u svim pokrajinama kao članovi Nacionalnalnog saveza.

IYI partija ima 152 kandidatkinje među 600 kandidata, a teroristička grupa PKK povezana s HDP-om ima 193 žene među 490 kandidata nominiranih iz partije koja je izašla na izbore pod okriljem partije Yesil Sol.

Mladi učesnici koji će se natjecati na izborima

Prema Turskom zavodu za statistiku, od 2021. godine populacija mladih između 15 i 24 godine čini oko 16 posto ukupne populacije u Turkiye.

Mladi aktivno učestvuju u politici, s mnogo kandidata koje su predložile različite stranke.

Prosječna dob kandidata na predstojećim izborima također je niža nego na prethodnim izborima, s tim da se za funkciju kandidira mnogo mladih kandidata.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turkiye, došlo je do značajnog povećanja broja mladih kandidata koji učestvuju na izborima u zemlji. Naprimjer, na parlamentarnim izborima 2018. godine 24,5 posto kandidata bilo je mlađe od 40 godina.

Nadalje, 143 kandidata mlađih od 30 godina kandidovalo se za funkciju na istim izborima.

Na nadolazećim izborima 2023. godine značajan broj mladih kandidata već je prijavio svoju kandidaturu.

Na lokalnim izborima 2019. godine više od 2.300 mladih kandidovalo se za funkcije širom zemlje. Štaviše, turske političke stranke također su prepoznale važnost učešća mladih i poduzimaju korake da s njima efikasnije sarađuju.

Naprimjer, mnoge političke stranke sada koriste platforme društvenih medija kako bi prenijele svoju poruku i povezale se s mladim biračima.

Historija učešća žena

Političko učešće žena u Turkiye datira još od početka 20. stoljeća kada su Turkinje bile aktivno uključene u borbu za nezavisnost.

Godine 1934. Turkinje su dobile pravo glasa i kandidiranja, a sljedeće godine 18 žena je izabrano u parlament. Međutim, političko učešće žena bilo je ograničeno do posljednjih godina.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan poduzeo je korake za poboljšanje političkog učešća žena.

Jedno od njegovih zapaženih dostignuća je uvođenje odluke iz 2013. godine koja je zahtijevala od AK partije da nominuje najmanje 30 posto žena kandidatkinja za parlamentarne izbore, što je navelo sve druge političke stranke da nominiraju više žena.

Ovaj zakon je bio značajan korak naprijed za političku zastupljenost žena u Turkiye. Imenovao je žene na ključne vladine položaje, uključujući ministrice, guvernerke i ambasadorice.

TRT Balkan / agencije