Ince je izjavio da će kao dio projekta biti kreiran plan hitnih akcija kako bi se riješili "ekološki problemi u arktičkoj regiji". / Photo: AA

Turski tim naučnika će razviti inženjerska rješenja validirana naučnim metodama kako bi obnovili oštećena zemljišta u arktičkoj regiji.

Orhan Ince, član Fakulteta za zaštitu životne sredine na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu (ITU) i šef Grupacije za mikroekologiju škole, vodi tim od 60 osoba koji će sprovoditi terenska istraživanja kako bi poboljšali područja degradirana prirodnim i ljudskim aktivnostima i osigurali održivo korištenje zemljišta.

Ince je takođe naučni direktor projekta TerrArctic Mega Grant, koji finansira Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i koji sprovodi Univerzitet Tyumen.

Za Anadoliju je istakao ozbiljne posljedice klimatskih promjena u posljednjih 40 godina i ključnu važnost rješavanja degradacije u Arktiku za sigurnost hrane i vode.

Ince je izjavio da će kao dio projekta biti kreiran plan hitnih akcija za rješavanje "ekoloških problema u arktičkoj regiji".

Projekt će koristiti "inovativna inženjerska rješenja" za razvoj "održivih planova korištenja zemljišta" i provoditi "naučna istraživanja, unapređenja i inženjerske usluge u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu", dodao je.

On je napomenuo da plan ima za cilj "rehabilitaciju degradiranih područja, poboljšanje kvaliteta zemljišta" kroz "bioremedijaciju" i osiguranje "sigurnosti hrane i vode", nudeći konačno "zdraviji svijet" za buduće generacije.

Prva posjeta regiji u maju

Ince je istakao da je prva posjeta Arktiku u okviru projekta bila od 12. do 31. maja, zajedno s kolegama iz Univerziteta Tyumen.

Napomenuo je da planira pozvati turske naučnike da se pridruže projektu i dodao je da je rektor ITU-a, Ismailu Koyuncuju, brzo pružio neophodnu podršku za uključivanje škole u globalnu inicijativu dajući neophodne administrativne i tehničke zadatke.

TRT Balkan / agencije