Svečano otvoren most "Canakkale 1915"     Foto: Reuters

Spektakularni viseći most "Canakkale 1915" u Turkiye spaja dva kontinenta: Evropu i Aziju. Ovo je novi najduži viseći most na svijetu i najduži most u Turskoj. Donosimo listu od 8 stvari koje trebate znati o ovom arhitektonskom poduhvatu:

1. Most je dug rekordnih 3563 m. Najduži raspon između dva pilona je 2023 m, što je 32 m duže od ranijeg rekordera, visećeg mosta "Akashi Kaikyo" u Japanu.
2. Most „Canakkale 1915“ ime je dobio prema istoimenoj pokrajini na sjeverozapadu Turkiye u kojoj se nalazi, a godina označava datum važne bitke kod Galipolja.
3. Most je postao dio autoputa Kinali - Tekirdag - Canakkale - Balikesir, dužine 321 km. Povezao je Anadoliju i istočnu Trakiju.

Most „Canakkale 1915“     Foto: AA

4. Svečano otvaranje mosta upriličeno je 18. marta 2022. godine, tačno pet godina nakon što je kamen temeljac postavio predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.
5. Na zvaničnom YouTube kanalu projekta objavljen je video koji prikazuje impozantnu čeličnu strukturu u prelijepom prirodnom okruženju.

6. Za prelazak mosta automobilom potrebno je samo šest minuta. Prije izgradnje mosta ovom putanjom su saobraćali trajekti, čije je putovanje trajalo između sat i po i pet sati, zavisno od količine pomorskog saobraćaja.
7. U izgradnju mosta uloženo je gotovo 3 milijarde američkih dolara.
8. Čak 128.000 tona čelika ugrađeno je u most „Canakkale 1915“.

TRT Balkan