Turkiye započela četvrtu arktičku istraživačku ekspediciju iz Norveške

Turkiye započela četvrtu arktičku istraživačku ekspediciju iz Norveške

Tim se ukrcao se na 62-metarski norveški brod „Polar Xplorer“.
U narednih mjesec dana, tim će provesti studije i uzorkovanje na 24 različite lokacije u Arktičkom okeanu, fokusirajući se na 16 projekata nauke o moru.     Foto: AA

Nacionalna arktička naučnoistraživačka ekspedicija Turkiye, četvrta po redu, pokrenuta je u subotu iz Tromsoa u Norveškoj.

Projekat, koji je organizirao Institut za polarna istraživanja TUBITAK MAM, implementiran je pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye i Ministarstva industrije i tehnologije.

Tim, uključujući naučnike iz Bugarske i Čilea, ukrcao se na 62-metarski norveški brod „Polar Xplorer“.

U narednih mjesec dana, tim će provesti studije i uzorkovanje na 24 različite lokacije u Arktičkom okeanu, fokusirajući se na 16 projekata nauke o moru.

Istraživači posebno nastoje rasvijetliti uticaj globalnih klimatskih promjena u polarnim regijama i uporediti svoje nalaze s podacima 8. Nacionalne antarktičke naučne ekspedicije kako bi identifikovali bilo kakve sličnosti ili razlike između Arktika i Antarktika.

Burcu Ozsoy, koordinator ekspedicije, istakao je ključnu prirodu njihovog rada, posebno sada kada naučnici posmatraju efekte scenarija Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) zagrijavanja od 1,5 stepen.

Prema riječima Ozsoya, opsežna istraživanja omogućavaju bolje klimatske projekcije i dublje razumijevanje uticaja na polarne regije.

TRT Balkan / agencije