Neimenovani izvor saopćio je da je Vural po nalogu terorističke organizacije FETO otišao u Tadžikistan i bio u vrhu FETO terorističkih struktura u toj zemlji.          Foto: TRT Haber

Turska obavještajna služba (MIT) uhvatila je u Tadžikistanu i u Turkiye dovela odbjeglog Koraya Vurala koji se nalazi na narandžastoj potjernici za terorizam zbog članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO.

Neimenovani izvor saopćio je da je Vural po nalogu terorističke organizacije FETO otišao u Tadžikistan i bio u vrhu FETO terorističkih struktura u toj zemlji.

Vural je bio jedan od članova terorističke organziacije FETO koji su rukovodili aktivnostima u Tadžikistanu i ostatku Centralne Azije.

Često je putovao iz Tadžikistana u Pensilvaniju i naredbe dobijao direktno od vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena.

Utvrđeno je i da je Vural spremao planove za bijeg iz Tadžikistana nakon što je uhvaćen i u Turkiye doveden odbjegli terorist FETO-a Emsal Koc.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije