Savjetnik za medije i odnose s javnošću Ministarstva odbrane, kontraadmiral Zeki Akturk podijelio je posljednje informacije o aktivnostima snaga sigurnosti Turkiye u borbi protiv terorizma.    Foto: AA

Snage sigurnosti Turkiye, koje nastavljaju odlučnu borbu protiv terorizma, od jula 2015. godine do danas neutralizirale su 38.731 pripadnika različitih terorističkih organizacija.

Savjetnik za medije i odnose s javnošću Ministarstva odbrane, kontraadmiral Zeki Akturk podijelio je posljednje informacije o aktivnostima snaga sigurnosti Turkiye u borbi protiv terorizma.

"Naša ustrajnost i odlučnost da uništimo teroristička gnijezda nastavit će se sve dok krvavi teroristi ne nestanu s ovog područja, a teroristička gnijezda nastavit ćemo uništavati kad god i gdje god bude potrebno", poručeno je iz Ministarstva odbrane.

Navodeći da nastavljaju svoje domaće i prekogranične operacije protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti, posebno terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i Daesh, Akturk je rekao:

"Sa strategijom uništavanja terorizma na njegovom izvoru, koju odlučno primjenjujemo, u protekloj sedmici neutralizirano je 37 terorista, uključujući i sjever Iraka i Sirije. Tako je broj neutraliziranih terorista ove godine dosegao 1.388, a od 24. jula 2015. neutraliziran je 38.731."

Akturk je podsjetio da su prvih dana oktobra izvedene zračne operacije protiv terorističkih ciljeva u regijama Metina, Gara, Hakurk, Kandil i Asos na sjeveru Iraka.

"U tom kontekstu uspješno je uništeno ukupno 58 ciljeva koji se sastoje od špilja, bunkera, skloništa i skladišta koje su koristili teroristi i za koje se smatralo da uključuju odgovorne teroriste", rekao je Akturk.

Kada je riječ o sigurnosti granica, Akturk je naveo da je u prošloj sedmici uhvaćeno 530 ljudi koji su pokušavali ilegalno preći granicu, a 4.196 ih je spriječeno prije prelaska granice.

"Broj osoba uhvaćenih u pokušaju ilegalnog prelaska naše granice od 1. januara porastao je na 8.593. Ukupno 533 pripadnika terorističke organizacije, od kojih su 369 pripadnici FETO-a, predana su snagama gonjenja. Broj blokiranih prije prelaska granice bio je 166.611", naveo je Akturk.

TRT Balkan / agencije