Turkiye: Privedeno 110 osoba zbog veza s terorističkom organizacijom PKK

Turkiye: Privedeno 110 osoba zbog veza s terorističkom organizacijom PKK

Među osumnjičenicima su i organizatori blizu 60 uličnih protesta koji su održani od 2017. godine.
PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Republici Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.        Foto: AA

U opsežnoj antiterorističkoj operaciji turske snage su danas izvele racije u 21 provinciji te zemlje i slobode lišile 110 osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom PKK/KCK.

Racije i privođenja se izvode na bazi istrage koju protiv terorističke organizacije PKK vodi tužilaštvo u Diyarbakiru.

Predmet istrage su novi potezi i nova polja djelovanja terorista PKK-a, a akcije pretresa i privođenja i dalje traju.

Među osumnjičenicima su i organizatori blizu 60 uličnih protesta koji su održani od 2017. godine, oni koji su finansirali organizaciju, osobe uključene u medijsku strukturu organizacije, oni koji su vršili propagandu kroz medije podržavajući organizaciju, pojedini advokati i čelnici nevladinih organizacija.

Među privedenim su i osumnjičenici za koje je utvrđeno da su vrbovali i u planinske kampove terorista PKK-a odvodili djecu i omladinu.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Republici Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a odgovorni su za smrt najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije