Tokom svog profesionalnog života trudio se da prenese svoju umjetnost mladima u radionici.           Foto: AA

73-godišnji Mehmet Korukcu, koji je većinu svog života proveo u keramičarskoj radionici u okrugu Avanos u Nevsehiru, poznatom po rukotvorinama, dijeli stanovnicima i turistima minijaturne vrčeve od jednog centimetra koje je proizveo u svojoj radionici nakon odlaska u penziju.

Korukcu, i nakon odlaska u penziju 2011. godine, nije želio zatvoriti svoju radionicu iako je završio s proizvodnjom i marketingom.

Korukcu je posljednje 2 godine počeo sa proizvodnjom minijaturnih vrčeva iz hobija.

On je rekao da uživa raditi za tradicionalnim radnim stolom u svojoj radionici i baviti se blatom.

Tokom svog profesionalnog života trudio se da prenese svoju umjetnost mladima u radionici i neko vrijeme u Centru za javno obrazovanje u okrugu.

Izrazivši kako voli vidjeti sretne ljude kojima je darovao minijaturne vrčeve, on je rekao: "Karijeru sam započeo sa 7 godina. Za vrijeme školskih praznika provodili smo vrijeme u radionici. Nakon vojske počeo sam se baviti turističkom proizvodnjom. Izrađivao sam skulpture i slične historijske artefakte. Uprkos penziji, odavde se ne može otići. Rad sa zemljom mi pričinjava zadovoljstvo. Svoju radionicu održavam onakvom kakva jest. Ovdje dolazim gledati TV, provoditi vrijeme. Osjećam se mlado dok radim. Ne proizvodim da bih prodavao.”

TRT Balkan