Prirodni park nalazi se na Akdag planini u središnjoj crnomorskoj regiji.         Foto: AA

Pećinu Ballica posjećuju osobe koje boluju od astme, a privlači pažnju svojim stalaktitima i stalagmitima formiranim milionima godina.

Pećina Ballica je ujedno i Prirodni park te se nalazi u oblasti Pazar 23 kilometara od centra turskog grada Tokata.

Prirodni park nalazi se na Akdag planini u središnjoj crnomorskoj regiji.

U pećini na nadmorskoj visini od 1.085 metara u selu Ballica nalaze se zanimljivi stalaktiti i stalagmiti formirani milionima godina.

Pećina se nalazi na UNESCO-ovoj privremenoj listi svjetske baštine, a posjetiteljima je otvoreno osam galerija.

Pećina čuva misteriju u dijelovima koji još nisu otvoreni za posjetioce.     Foto: AA

Za posjetioce je bila zatvorena 13. septembra 2021. godine zbog radova na ekološkom planiranju koji su sprovedeni u okviru "Projekta rute ruralnog turizma od Akdag samita do Kazove" u saradnji sa guvernerstvom Tokata i Centralnom agencijom za razvoj Crnog mora.

Nakon 11 mjeseci ponovno je otvorena za turiste. U velikoj mjeri dopinosi zdravstvenom turizmu grada, jer pećinu posjećuju i osobe oboljele od astme.

Guverner Tokata Numan Hatipoglu rekao je za Anadolu da je urađena rekonstrukcija pećine i da su sada omogućili i smještaj u području gdje se pećina nalazi.

"Pećina Ballica je dobra za osobe koje imaju bolesti kao što su astma i otežano disanje. To je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Tokatu", naglasio je Hatipoglu.

Vodič Mehmet Ulku rekao je da posjetioci trenutno mogu ići 680 metara horizontalno od ulazne kapije pećine i spustiti se na dubinu od 75 metara.

"Temperatura unutar pećine je od 17 do 24 stepena, ne mijenja se ljeti i zimi. Vlažnost može varirati između 40 i 80 posto. U pećini nema polena ni prašine", istakao je Ulku.

Pećina je izgrađena od krških kristalnih vapnenaca i razvijena je među pojedinačnim krškim blokovima. Duga je čak 680 metara te zauzima površinu od 6.500 kvadratnih metara.

TRT Balkan / agencije