Cavusoglu je komentarisao i trilateralni sastanak Turkiye, Sirije i Rusije, rekavši da su potrebni koraci za trajnu stabilnost i mir u ratom razorenoj Siriji.          Foto: AA

Turkiye je u utorak oštro kritikovala odbijanje Švedske da krivično goni pristalice terorističke organizacije PKK za prošlosedmične provokativne demonstracije protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u švedskoj prijestolnici Stockholmu.

"Odluka švedskog tužilaštva da ne istražuje incident je krajnje apsurdna, svi znamo šta znači vladavina prava", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare s iranskim kolegom Hosseinom Amirom Abdollahianom u Ankari.

Provokaciju su izveli teroristi, rekao je Cavusoglu, podsjetivši Švedsku na tripartitni memorandum koji uključuje Finsku, a koji je potpisan na samitu NATO-a prošlog juna, kako bi se posvetila sigurnosnim zabrinutostima Turkiye.

"Kada pogledate svjedočenje Švedske u memorandumu, da li su dali obećanje da će se boriti protiv njih (terorista)? Da, jesu. Drugo, govorimo o slobodi izražavanja. Da li je ovaj napad, ova provokacija rasistički napad? Da", rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je također pitao švedske vlasti da li se rasizam i zločin iz mržnje smatraju zločinom u toj nordijskoj državi.

"Ovo je rasistički čin i čin mržnje koji uključuje zločin iz mržnje, ovo je protiv univerzalnih vrijednosti i zločin je po međunarodnom pravu. Ako misle da nam Švedska odvlači pažnju igrom riječima, želimo reći da samo time sebe varaju“, kazao je Cavusoglu.

Poručio je da će Švedska "ili postati žrtva mina koje su postavili teroristi, ili ćemo svi ići naprijed uzimajući u obzir našu sigurnost i ispunjavajući obaveze iz memoranduma. Odluka je na Švedskoj."

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Cavusoglu je komentarisao i trilateralni sastanak Turkiye, Sirije i Rusije, rekavši da su potrebni koraci za trajnu stabilnost i mir u ratom razorenoj Siriji.

Istakao je da i Turkiye i Iran podržavaju teritorijalni integritet Sirije i političko jedinstvo, dodajući da će Ankara i Teheran blisko sarađivati u tom pogledu.

TRT Balkan / agencije