Dodao je kako se sudska istraga nastavlja pod koordinacijom pet tužilaca i zamjenikom glavnog tužioca.     Foto: AA

Ministar pravde Turkiye Yilmaz Tunc izjavio je da je 34 osumnjičenih privedeno u vezi s terorističkim napadom na zgradu suda u Istanbulu, te kako se istraga nastavlja pod koordinacijom pet javnih tužilaca i zamjenikom glavnog tužioca.

Ministar Tunc dao je izjavu novinarima nakon uviđaja na mjestu terorističkog napada do kojeg je došlo u utorak ispred istanbulske Palate pravde, u kojem je jedan građanin izgubio život, a šest osoba povrijeđeno, uključujući tri policajca.

Tunc je objasnio da su dvoje napadača koji su izveli incident pokušavali ući na D ulaz Palate pravde, te kako su kasnije pokušali pobjeći kada se tokom KDZ kontrole koju je provela policija shvatilo da se radi o teroristima.

"Danas je naša herojska policija neutralizirala podmukle teroriste", rekao je Tunc, podsjećajući kako je u istoj instituciji ranije ubijen tužilac Mehmet Selim Kiraz.

Podijelio je podatke u neutraliziranim teroristima.

"Neutralizirani muškarac terorist je 2004. osuđen na članstvo u naoružanoj terorističkoj organizaciji i osuđen je na 15 godina zatvora. Neutralizirana žena je neko čiji je slučaj za članstvo u terorističkoj organizaciji u tijeku na Vrhovnom sudu. Ona je također bila u zatvoru četiri godine i dva mjeseca", rekao je Tunc.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar Tunc ponovio je da su trojica ranjenih policajaca u dobrom stanju te dodao: "Četvoro naših građana je ranjeno. Jedna osoba je preminula u bolnici. Ostala tri građanina su u bolnici, njihovo zdravstveno stanje je dobro, nisu u životnoj opasnosti."

Govoreći o hapšenjima osoba koje se dovode u vezu s teroristima, Tunc je dodao: "Za sada su privedene 34 osobe za koje se smatra da su bile s teroristima u kontaktu. Oni koji su s njima povezani i koji su imali ulogu u ovom terorističkom činu, naravno, bit će otkriveni u sudskoj istrazi."

Dodao je kako se sudska istraga nastavlja pod koordinacijom pet tužilaca i zamjenikom glavnog tužioca.

Počinitelji napada na policijsku kontrolnu tačku ispred zgrade suda bili su članovi terorističke grupe DHKP-C, izjavio je ranije danas ministar unutašrnjih poslova Ali Yerlikaya.

TRT Balkan / agencije