"Za razliku od onih koji danas šute pred izraelskom brutalnošću, mi nismo bili uključeni u genocid i eksploataciju", rekao je Erdogan.                Foto: AA

Turkiye predstavlja "sigurno sklonište" za ljude u teškim vremenima, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Turke po dobroti i čežnji pamte gdje god su ostavili trag", kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji u Istanbulu.

Također je oštro kritikovao pristup nekih država izraelsko-palestinskom sukobu.

"Za razliku od onih koji danas šute pred izraelskom brutalnošću, mi nismo bili uključeni u genocid i eksploataciju", rekao je Erdogan i dodao:

"Nikada u našoj historiji nismo dali naš pristanak na ugnjetavanje."

Podsjetio je da je Turkiye proteklih godina ostvarila veliki uspjeh u oblasti namjenske industrije.

"Turkiye želi proširiti dostignuća u bespilotnim letjelicama i borbenim bespilotnim letjelicama na projektile, brodove, oklopna vozila, kamere, sisteme protivvazdušne odbrane i sisteme za elektronsko ratovanje", rekao je turski predsjednik.

Istakao je također da je do oktobra izvoz Turkiye dostigao 254,8 milijardi dolara (233,3 milijardi eura) u posljednjih 12 mjeseci.

"Povećanje izvoza u brojkama je nesumnjivo važno, ali ono na šta bismo mi, kao Turkiye, od sada trebali zaista da se fokusiramo je povećanje kvaliteta izvoza. Nemamo drugog izbora nego da radimo još više kako bismo došli do cilja na putu koji smo zacrtali s ciljem stoljeća Turkiye", kazao je Erdogan.

Poručio je kako ne vjeruje da je uopšte dobronamjerna retorika koja ima za cilj da izoluje Turkiye i ograniči je na njene granice.

Vizija pod nazivom “Stoljeće Turkiye“ predstavlja sveobuhvatnu mapu puta progresa Republike Turkiye.

TRT Balkan / agencije