“Šetajući bioskop“ ugošćuje žrtve zemljotresa u Malatyi.        Foto: AA

Psihosocijalne aktivnosti nastavljaju da se organizuju za decu iz Malatye, koja su pogođena zemljotresom s epicentrom u Kahramanmarasu 6. februara i žive u kontejnerskim gradovima sa svojim porodicama.

U tom kontekstu, “šetajući bioskop“, koji od 2017. godine posećuje razne delove Turkiye i održava zabavne događaje za decu, trenutno ugošćuje preživele iz Malatye.

Deca gledaju crtane filmove i animacije, plešu i pevaju pesme tokom aktivnosti na kojima dnevno prisustvuje oko 700 dece.

Deca gledaju crtane filmove i animacije, plešu i pevaju pesme tokom aktivnosti na kojima dnevno prisustvuje oko 700 dece.     Foto: AA

Predsednik Udruženja za kulturu i umetnost Erol Gozen rekao je za Anadolu Agenciju (AA) da je kamion mobilnog bioskopa do danas proputovao 75 provincija i 700 okruga, dostigavši do više od 1,5 miliona dece, te da su program koncentrisali u 11 provincija nakon zemljotresa.

Gozen je naveo da su želeli da zagrle svu decu, da učine da se osećaju sigurno i da im pomognu u druženju, te rekao: „Dnevno dođemo do prosečno 600-700 dece, a u ovim velikim regijama taj broj ide i do 1000.

Broj dece koju smo do sada ugostili u zoni zemljotresa je 17-18 hiljada.

Srce dece je uvek drugačije, oni brzo zaborave, mogu se brzo prilagoditi drugačijem okruženju.

U bioskopu ulaze u neko sasvim drugačije okruženje, što im je veoma potrebno.

Trudimo se da se integrišemo sa decom kombinujući obrazovanje sa kulturom i umetnošću.“

TRT Balkan