Turski predsjednik je na društvenim mrežama objavio da su ugostili djecu iz 29 zemalja.          Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se sa djecom iz mnogih država u sklopu Dječjeg festivala TRT-a povodom Dana nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta.

Erdogan je ugostio djecu iz mnogih država u predsjedničkom kompleksu.

Turski predsjednik je na društvenim mrežama objavio da su ugostili djecu iz 29 zemalja.

"Povodom 23. aprila, Dana nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta, ugostili smo u Turkiye oko 500 djece iz 29 zemalja uz poruku 'Djeca svijeta udružila se za mir'. Pored sve djece posebno pozdravljamo palestinsku djecu, koja su naši ovogodišnji počasni gosti", kazao je Erdogan.

Programu je prisustvovao i Binali Yildirim, predsjednik Vijeća turkijskih država.

U Turkiye se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta, a ujedno i 104. godišnjica osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turkiye.

Turski predsjednik je na društvenim mrežama objavio da su ugostili djecu iz 29 zemalja.     Foto: AA

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inozemstva.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.

Na današnji dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci.

TRT Balkan / agencije