Erdogan: Izrael je Gazu pretvorio u ogromno dječije mezarje

Erdogan: Izrael je Gazu pretvorio u ogromno dječije mezarje

Turkiye pozdravlja odluku Norveške, Španije i Irske da priznaju Palestinu.
"Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu", rekao je Erdogan.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Gazi.

Tokom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik je pozdravio odluku triju evropskih naroda da priznaju državu Palestinu, pozivajući druge zemlje da donesu slične odluke.

"Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu", rekao je Erdogan.

Odluka da se prizna država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

"Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori", istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uprkos svoj "njegovoj aroganciji i nepromišljenosti", masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

"U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječije mezarje", rekao je Erdogan.

Turski lider je upozorio da ako se cionistički ekspanzionizam nastavi ovako, svijet će biti sklon novim sukobima.

"Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini", dodao je Erdogan.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze u kojem je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 35.709 Palestinaca. Među ubijenim je više od 15.000 djece i 9.849 žena.

TRT Balkan / agencije