Organizirani su napredni nivoi obuke "Novinarstvo i novi mediji" koju je pohađalo 24 novinara iz sedam država Balkana.     Foto: AA

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA i Turska radiotelevizija (TRT) organizirali su napredni nivo obuke "Novinarstvo i novi mediji" koju je pohađalo 24 novinara iz sedam država Balkana.

Iz TIKA-e je saopćeno kako ta agencija i TRT nastavljaju s realizacijom projekata povećanja kvalifikovanih ljudskih resursa u prijateljskim i bratskim zemljama Balkana.

Novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije učestvovali su u programu obuke "Napredna obuka za novinarstvo novih medija" održanom u prostorijama TRT-a u Ankari.

Riječ je o programu koji je nastavak obuke koja je prošle godine održana za novinare u četiri balkanske zemlje, uključujući i BiH.

Polaznici su ovog puta imali praktičnu obuku u Ankari. U okviru obuke održana su predavanja i radionice u oblastima kao što su osnove kreiranja vizuelnog jezika na kameri, digitalni mediji i dizajn, video produkcija za društvene mreže te upravljanje digitalnim medijima i izvještavanje.

Nakon sedmične obuke održana je svečana dodjela certifikata.

"Jedan od regiona u kojem smo uradili najviše projekata je Balkan. To je pokazatelj važnosti koju pridajemo tom regionu. U ovom kontekstu, brinemo o razvoju ljudskih resursa i razmjeni iskustava", kazao je na ceremoniji dodjele certifikata šef Odjela TIKA-e za vanjske odnose i partnerstvo Ugur Tanyeli.

Zamjenik šefa Odjela TRT-a za obrazovanje Ubeydullah Yener istakao je da je medijski sektor vrlo brzo digitalizovan.

"Nadam se da ćete zahvaljujući ovoj obuci proizvoditi efikasniji sadržaj u digitalnom svijetu", rekao je Yener.

Planirano je da se i ubuduće nastave medijske obuke koje se organizuju u saradnji s TIKA-om i TRT-om za novinare iz različitih regiona.

TRT Balkan / agencije