Erdogan i Aliyev su se sastali u junu u Bakuu.     Foto: AA Archive

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Aliyev razgovarali su u nedjelju telefonom o najnovijim dešavanjima u regionu Karabaha.

"Erdogan i Aliyev su razmijenili mišljenja i o regionalnim pitanjima, uključujući odnose Azerbejdžana i Jermenije", saopštila je Direkcija za komunikacije Turkiye na društvenoj mreži X.

Turkiye je u subotu osudila takozvane izbore održane pod kontrolom ilegalnih jermenskih snaga na teritoriji azerbejdžanske regije Karabah.

"Izbori održani na teritoriji regiona Karabah u Azerbejdžanu pod kontrolom ilegalnih jermenskih snaga, novi su pokušaj da se jednostrano legitimizira trenutna situacija u regionu, koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Erdogan će vjerovatno telefonski razgovarati s jermenskim premijerom o Karabahu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da bi u ponedjeljak mogao telefonski razgovarati s jermenskim premijerom Nikolom Pashinyanom o najnovijim dešavanjima u regionu.

"Vjerovatno ću sutra razgovarati s Pashinyanom. Ovi koraci koji se sada preduzimaju u Karabahu nisu ispravni, nije ih moguće prihvatiti i ne smatramo ih pozitivnima", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon G20 samita u Indiji.

"Na mom sastanku s (predsjednikom Evropskog savjeta) Charlesom Michelom, on je takođe izjavio da Evropska unija ne misli da su ovi koraci prihvatljivi. U mom razgovoru s Pashinyanom, reći ću da nećemo priznati ove nezakonite izbore. Nijedna zapadna zemlja ih ne priznaje", rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije