Fidan je naglasio da muslimanske zemlje moraju dokazati svoje jedinstvo i da mogu postići rezultate diplomatskim, a po potrebi i prisilnim sredstvima.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je u subotu da otpor izraelskoj okupaciji više nije rat između Izraela i Palestine, već borba između tlačitelja i potlačenih širom svijeta.

Govoreći na 15. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se održava u Banjulu, glavnom gradu Gambije, Fidan je naglasio da nijedna članica nema pravo da rješava svoje nesuglasice oko "krvi Palestinaca", saznaje se iz diplomatskih izvora.

Ističući da je Izrael izbjegao odgovornost, Fidan je rekao da je dužnost cijele globalne muslimanske zajednice da zbije redove u odbrani Palestinaca.

Naglasio je da muslimanske zemlje moraju dokazati svoje jedinstvo i da mogu postići rezultate diplomatskim, a po potrebi i prisilnim sredstvima.

Fidan je skrenuo pažnju na historijske podjele među muslimanskim državama i rekao da se one ne smiju ponavljati kako bi se palestinska stvar žrtvovala regionalnim rivalstvima.

Jedini pobjednik u takvoj situaciji bio bi Izrael i njegove pristalice, upozorio je Fidan.

Pozvao je sve muslimanske zemlje da izvrše pritisak na Izrael da okonča ugnjetavanje Palestinaca i založi se za rješenje dvije države, koristeći sva sredstva da to učine i pokažu da kršenje međunarodnog prava ima posljedice.

Naglasio je da građani muslimanskih zemalja očekuju konkretne rezultate od samita u Banjulu, dodajući da bi priznanje Palestine od strane većeg broja država zadalo značajan udarac Izraelu.

Fidan je podvukao da zemlje OIC-a moraju uložiti sve napore da osiguraju punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

U subotu je u zapadnoafričkom gradu počeo 15. samit OIC-a.

Samit ima za cilj jačanje jedinstva "u zajedničkom rješavanju gorućih izazova s kojima se muslimanska zajednica suočava i širenje saradnje i solidarnosti među zemljama članicama u ostvarivanju zajedničkih ciljeva koji su sadržani u povelji“.

Iz OIC-a je navedeno da samit također ima za cilj "proširiti domaću ekonomiju i revitalizirati mala i srednja preduzeća".

Samit, koji se održava do nedjelje sa centralnom temom "Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj", bavit će se globalnim pitanjima, posebno trenutnom situacijom u Palestini i izraelskim napadima na Pojas Gaze, u kojima je ubijeno više od 34.000 ljudi.

Tokom samita, tri ključna dokumenta – nacrt palestinske rezolucije, nacrt izjave iz Banjula i nacrt završnog dokumenta – bit će predstavljena Vijeću ministara vanjskih poslova, a potom i samitu na raspravu.

TRT Balkan / agencije