"Sada vidimo na raznim platformama da gotovo nijedna država na svijetu nema poziciju da podrži Netanyahua", rekao je Kurtulmus.    Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Numan Kurtulmus izjavio je kako je država Izrael više nema nikakvog poštovanja zbog Netanyahua i njegove bande, te kako će palestinska država biti sigurno uspostavljena.

Kurtulmus je odgovarao na pitanja novinara u avionu tokom povratka u Turkiye nakon posjeta Uzbekistanu i Kazahstanu. Rekao je kako je njegova zemlja uložila napore da neljudske napade i masakre u Gazi iznese na međunarodnu.

"Na našim međunarodnim sastancima nakon 7. loktobra bili smo zapanjeni kada smo vidjeli da su neki od čelnika zapadnih zemalja bili više pro-Netanyahu nego Izrael. Sada vidimo na raznim platformama da gotovo nijedna država na svijetu nema poziciju da podrži Netanyahua", rekao je Kurtulmus.

Ističući da podrška nekih država, posebno Sjedinjenih Američkih Država, Izraelu omogućava nastavak masakra, Kurtulmus je dodao kako je u svijetu "sada uspostavljen humani front protiv brutalnosti Netanyahuove bande".

"Irska, Španija i Norveška priznale su državu Palestinu. Broj ovih zemalja će se brzo povećavati i mnoge zemlje će priznati državu Palestinu. Jer u zemljama u kojima vlada demokratija, ništa ne može premašiti moć naroda. Država Izrael nema više poštovanja zbog Netanyahua i njegove bande. Kao što je navedeno u rezolucijama Ujedinjenih naroda, palestinska država zasnovana na slobodi i ravnopravnosti sa Al-Qudsom kao glavnim gradom će definitivno biti uspostavljena", poručio je Kurtulmus.

TRT Balkan / agencije