Azijsko-pacifička radiodifuzna unija (ABU), najveća svjetska radiodifuzna unija, sastaje se u Istanbulu, čiji je domaćin TRT.    Foto: 

TRT će biti domaćin Azijsko-pacifičkoj radiodifuznoj uniji (ABU), najvećoj svjetskoj radiodifuznoj uniji sa 230 članova iz 65 zemalja, a privući će 3,5 milijardi gledatelja. 61. Generalna skupština ABU-a i povezani sastanci održat će se u Istanbulu od 18. do 23. oktobra 2024. s temom "Umjetna inteligencija, izdavaštvo i društvo". U okviru petodnevne manifestacije, pored konferencija i panela, održat će se i ABU TV festival pjesme, koji će se ove godine održati po 13. put.

O umjetnoj inteligenciji će se raspravljati na 60. godišnjicu TRT-a i ABU-a

61. Generalna skupština ABU-a i povezani sastanci počet će sastancima odbora i sjednicama generalne skupštine koji će se održati od 18. do 23. oktobra 2024.

Generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci, koji je predsjednik ABU-a od 2023. godine, predsjedavat će sastancima, kojima će prisustvovati više od 400 rukovodilaca radiodifuznih organizacija iz skoro 60 zemalja.

Na sastancima će se raspravljati o temama poput toga kako će tehnologije umjetne inteligencije oblikovati budućnost izdavaštva, proces digitalizacije i društvene dimenzije ove transformacije.

13. ABU TV festival pjesme prenosit će se uživo na ekranima TRT Music

U nedjelju, 20. oktobra, u Istanbulskom međunarodnom kongresno-izložbenom centru Lutfi Kırdar održat će se 13. ABU TV festival pjesme, jedan od najvažnijih događaja koji će se održati u okviru Generalne skupštine ABU-a i povezanih sastanaka.

Ovaj događaj, koji će prikazati kulturna bogatstva azijsko-pacifičkog regiona, ima za cilj da doprinese promociji muzičke raznolikosti regiona okupljanjem umetnika iz 11 zemalja na istoj sceni.

Festival pjesme ABU TV, na kojem će Turkiye predstavljati Sinan Akcil, može se pratiti uživo na ekranima TRT Music.

61. zvanična ceremonija otvaranja ABU-a, koja će početi u utorak, 22. oktobra, govorima direktora komunikacija Fahrettina Altuna, generalnog direktora TRT-a i predsjednika ABU-a Mehmeta Zahida Sobacija i generalnog sekretara ABU-a Ahmeta Nadeema, govorit će o efektima umjetne inteligencije i digitalne tehnologije u svijetu radio-difuzije i radiodifuznoj industriji će se raspravljati o novim izazovima s kojima se ovaj sektor suočava.

Na ceremoniji dodjele ABU nagrada koja će se održati u večernjim satima istog dana, bit će uručene nagrade pobjednicima takmičenja koje je otvorila Azijsko-pacifička radiodifuzna unija u 15 ogranaka u oblasti televizije, radija i digitalnih medija.

TRT Balkan