"Nakon pet mjeseci brutalnog i intenzivnog bombardovanja, Gaza je postala uglavnom nenastanjiva", istakao je turski ministar.    Foto: AA

Blokada oko Gaze mora biti razbijena, to se mora učiniti sada. Svi znamo da Izrael koristi humanitarnu pomoć kao oružje u ratu, poručio je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Govoreći na vanrednom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC) održanom u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, Fidan je skrenuo pažnju na razaranja u Gazi.

"Nakon pet mjeseci brutalnog i intenzivnog bombardovanja, Gaza je postala uglavnom nenastanjiva", istakao je turski ministar.

Fidan je ukazao na veliki broj ljudi koji su ubijeni u Gazi navodeći da je ovo "neopisiva" situacija.

Ističući da su izgubljene čitave porodice i generacije, Fidan je rekao da se ovaj bol ne može opisati riječima.

"Izrael nastavlja da čini masakre, zvjerstva i sve vrste zločina, ali se ne smatra odgovornim", naglasio je turski ministar vanjskih poslova.

Fidan je naveo da su na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF) prisustvovali panelu "Kontakt grupa za Gazu" sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom al-Malikijem.

"Čak i ako je jednostrano, postoje velika očekivanja da odmah preduzmemo akciju u vezi s Gazom. Danas, zahvaljujući naporima grupe, ogromna većina međunarodne zajednice zalaže se za trenutni prekid vatre i dvodržavno rješenje", kazao je Fidan.

Naveo je da rasistička vlada u Izraelu još jednom pokušava prevariti svijet, te da će Izrael pribjeći svim vrstama načina i metoda koje dobro "poznajemo".

Podsjećajući na odluku donesenu na samitu u Rijadu 12. novembra 2023, Fidan je istakao: "Blokada oko Gaze mora biti razbijena, to se mora učiniti sada. Svi znamo da Izrael koristi humanitarnu pomoć kao oružje u ratu".

Ističući da je više od 400.000 Palestinaca trenutno na liniji gladi, Fidan je naglasio: "Civilnom društvu i organizacijama za ljudska prava treba dozvoliti da uđu u Gazu pod rizikom. Ne bismo trebali prepustiti narod Gaze na milost i nemilost Izraelu ili na milost i nemilost hegemonijskih moći".

Fidan je rekao da treba da pojačaju pritisak na Izrael tako što će djelovati kolektivno i jedinstveno na političkom i diplomatskom polju i koristeći sve odgovarajuće metode.

Navodeći da se bliži ramazan, sveti mjesec muslimana, Fidan je napomenuo da, kao i drugi muslimani, Palestinci na Zapadnoj obali, uključujući Gazu i istočni Al-Quds (Jerusalem), imaju pravo da ovaj sveti mjesec provedu dostojanstveno.

"Moramo stajati čvrsto kao stijena protiv bilo kakvih ograničenja koja Izrael može nametnuti Al-Aksi", rekao je turski ministar Hakan Fidan.

TRT Balkan / agencije