“Netanyahu neće izbjeći posljedice svojih djela, biće priveden pravdi i platiće cijenu za ratne zločine koje je počinio“, poručio je turski predsjednik Erdogan.             Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu neće moći izbjeći kaznu i da će prije ili poslije biti procesuiran i platiti cijenu ratnih zločina koje je počinio.

Erdogan je u razgovoru s novinarima na povratnom letu nakon posjete Kataru komentirao aktuelne izraelske napade na blokirani palestinski Pojas Gaze.

“Netanyahu neće izbjeći posljedice svojih djela, biće priveden pravdi i platiće cijenu za ratne zločine koje je počinio“, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Također je kazao da je Netanyahu na rubu bankrota i da svakog časa može istaknuti bijelu zastavu.

Govoreći o planu Izraela da vrši atentate na članove Hamasa izvan Palestine, Erdogan je poručio da će Izrael platiti cijenu kakvu ne može ni zamisliti ako se usudi takvo nešto pokušati u Republici Turkiye.

Poručio je i da se regija ne bi trenutno suočavala s ovom teškom situacijom da Izrael nije imao podršku zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Američkih Država.

“Gaza pripada Palestincima, ne priznajemo nijednu instancu odlučivanja koja ignoriše njihove odluke“, naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik je također poručio da ne postoji niko na svijetu ko ne zna za napredak koji je Turkiye postigla u obavještajnoj i sigurnosnoj oblasti i da to niko ne treba ni da gubi iz vida.

“Turkiye je spremna biti domaćin mirovne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu i djelovati kao država garant sve dok istinski žele mir“, istakao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije