Dotakavši se i pitanja djelovanja Turkiye u svijetu, Erdogan je kazao da su, između ostalog, dali doprinos da se smanje napetosti na Balkanu i spriječi da se region pretvori u novu spiralu krvi i vatre. Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je osudio države koje su postale sklonište za teroriste koji bježe od turskih pravosudnih institucija.

"Ubice okrvavljenih ruku koji oduzimaju pravo na život, koje je najosnovnije ljudsko pravo, zaštićeni su pod izgovorom političkih azilanata i mogu slobodno voditi živote bez ikakve pravne istrage", kazao je Erdogan u obraćanju na Međunarodnoj konferenciji ombudsmana u Ankari, glavnom gradu Turkiye.

"Želio bih sa žaljenjem kazati da su se neke od država s kojima se nalazimo u okrilju NATO-a, Vijeća Evrope ili Ujedinjenih naroda pretvorile u skloništa za bandite koji bježe od turske pravde", rekao je Erdogan.

Komentirao je i terorističku organizaciju FETO i njenog lidera Fetullaha Gulena koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Kao što je poznato, lider FETO-a, koji je 15. jula usmrtio naša 252 građana i bombardovao naš državni parlament i zgradu predsjednika, nastavlja nadgledati rad svoje terorističke organizacije iz vile u Americi", kazao je Erdogan.

Erdogan je još istakao da članovi terorističke grupe PKK, za kojima je raspisana crvena potjernica, mogu organizirati proteste u centru Evrope u pratnji policije i napadati Turke i njihove predstavnike.

Naglasio je da nedavni događaji u Parizu predstavljaju najnoviji primjer.

"Nadam se da će incidenti koji pokazuju grešku u pravljenju razlike između dobrih i loših terorista pokrenuti novu eru u borbi protiv terorizma", rekao je turski predsjednik.

Napominjući da su zločini iz mržnje kao što su kulturni rasizam, ksenofobija i islamofobija dostigli strašne razmjere, posebno u zapadnim društvima, Erdogan je rekao da su svjedoci da neki mediji i političari svojom retorikom dodatno potpiruju atmosferu mržnje.

Erdogan je istakao da se danas gaze osnovne slobode miliona muslimana u svijetu, ponižavaju se njihove svetinje pod krinkom slobode izražavanja, a njihova vjera se prikazuje kao izvor prijetnje.

Dotakavši se i pitanja djelovanja Turkiye u svijetu, Erdogan je kazao da su, između ostalog, dali doprinos da se smanje napetosti na Balkanu i spriječi da se region pretvori u novu spiralu krvi i vatre, ali i da su uravnoteženom i pravednom politikom pomogli u otklanjanju nestabilnosti i krize na Kavkazu koja je trajala godinama.

TRT Balkan / agencije