Brojna dostignuća turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma"

Brojna dostignuća turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma"

Planirano je da masovna proizvodnja turskog nacionalnog bespilotnog borbenog aviona počne 2024. godine.
Turski bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma" (Crvena jabuka)                Foto: AA

Turski bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma" (Crvena jabuka) ostvario je brojna dostignuća i poduhvate u historiji svjetske avijacije, izvodeći letove s borbenim avionima s ljudskom posadom na TEKNOFEST-u 2023. godine.

U saopštenju turskog proizvođača bespilotnih letjelica Baykar navodi se da su avion "Bayraktar Kizilelma" i turska borbena bespilotna letjelica "Bayraktar Akinci" nakon prvog testiranja 24. aprila 2023. godine potom i na TEKNOFEST-u ostvarili veliko dostignuće, prvo takvo u historiji svjetske avijacije.

Naime, na nebu iznad Istanbula "Bayraktar Kizilelma" i "Bayraktar Akinci" izveli su isti let više puta, što su posmatrali i brojni posjetioci TEKNOFEST-a i drugi građani.

Osim ovog fascinirajućeg leta, na TEKNOFEST-u, najvećem turskom festivalu zrakoplovstva i tehnologije, održanom na Aerodromu “Ataturk“ u Istanbulu od 27. aprila do 1. maja 2023. godine, ostvarena su i druga važna dostignuća i uspjesi.

Posljednjeg dana TEKNOFEST-a 2023, "Turske zvijezde", borbeni avioni, izveli su do tada neviđeni performans na nebu.       Foto: AA

"Bayraktar Kizilelma" je također više puta izveo formacijski let zajedno sa mlaznim avionom "SoloTurk".

Potom su 1. maja, posljednjeg dana TEKNOFEST-a 2023, "Turske zvijezde", sastavljene od bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma", borbenog aviona F-16 Soloturk i mlaznih aviona F-5, izveli do tada neviđeni performans na nebu.

Uspjeli su u vidu flote izvesti formacijski let, što se već sada smatra "početkom nove ere" u historiji svjetske avijacije.

- Razvoj i proizvodnja aviona -

Nastavljaju se aktivnosti na polju razvoja i proizvodnje aviona "Bayraktar Kizilelma", čija su dva prototipa do sada uspješno proizvedena. Planirano je da masovna proizvodnja turskog nacionalnog bespilotnog borbenog aviona počne 2024. godine.

Osim toga, avion "Bayraktar Kizilelma" kao i borbena bespilotna letjelica Bayraktar TB3 našli su se 10. aprila na palubi turskog broda TCG Anadolu, prvog borbenog bespilotnog broda na svijetu. Testni letovi sa tog broda bi trebali početi 2025. godine.

Predstavljanje prvog turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma"            Foto: AA

Kompanija Baykar je projekt razvoja i proizvodnje prvog turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma" počela 2021. godine i to u potpunosti vlastitim sredstvima i kapacitetima.

Prvi prototip s oznakom TC-OZB sišao je s proizvodne trake 14. novembra 2022. godine i prebačen je u Centar za letačku obuku i testiranje AKINCI u turskom gradu Corlu.

"Bayraktar Kizilelma" namijenjen je za borbena dejstva zrak-zrak i zrak-zemlja, a turski stručnjaci u njega inkorporiraju i proizvode tehnologiju vještačke inteligencije. Krasi ga i slaba vidljivost i teška uočljivost na radarima. Ovaj revolucionarni proizvod turske odbrambene industrije polijeće sa veoma kratke piste i može polijetati i slijetati na palube brodova nosača.

Njegova težina pri polijetanju iznosi 8,5 tona i ima nosivost od 1.500 kilograma, a koristit će široki arsenal turskog oružja i projektila.

- Turska kompanija Baykar -

Turska kompanija Baykar je pretekla konkurente iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Kine i ove godine potpisala sporazum i počela izvoz bespilotnih borbenih letjelica Bayraktar TB2 u Kuvajt.

Kompanija Baykar tri četvrtine prihoda ostvaruje izvozom, a sve svoje projekte od početka do danas provodi vlastitim sredstvima, uključujući i proces istraživanja i razvoja aviona i bespilotnih letjelica od 2003. godine.

Prošle godine je ova kompanija ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,4 milijardi dolara. Sporazume za izvoz bespilotne borbene letjelice TB2 do sada je potpisala sa 30 država.

TRT Balkan / agencije