Korak po korak, Turkiye prelazi ključne faze i odmiče u Projektu razvoja i proizvodnje nacionalnog borbenog aviona.     Foto: AA

Dijelovi trupa i krila premješteni su na montažnu traku i počeli su radovi na sklapanju turskog borbenog aviona koji je jedan od najvažnijih projekata odbrambene industrije Republike Turkiye.

Korak po korak, Turkiye prelazi ključne faze i odmiče u Projektu razvoja i proizvodnje nacionalnog borbenog aviona, u kojem je Turska zrakoplovna industrija (TUSAS) glavni integrator pod koordinacijom Direkcije za odbrambenu industriju (SSB).

U tom kontekstu, u sjedištu SSB-a održana je ceremonija pokretanja proizvodne linije uz učešće zvaničnika Ministarstva nacionalne odbrane Turkiye, SSB-a i Komande turskih zračnih snaga.

Trup, srednji trup, modul krila i zadnji dijelovi trupa prototipa turskog nacionalnog borbenog aviona prevezeni su na montažnu traku, čime su počeli radovi na montaži i integraciji sistema prvog prototipa, koji će biti pušten iz hangara 18. marta 2023. godine i započeti testove na zemlji.

Lokomotiva odbrambene industrije

Ocjenjujući fazu u koju je projekt stigao, predsjednik Direkcije odbrambene industrije Turkiye Ismail Demir izjavio je da mu je kao inženjeru aviona bio san biti u takvom procesu izgradnje.

“Zahvaljujem Bogu što smo mogli učestvovati u ovom procesu. Od dana kada sam započeo svoj prvi fakultet, sanjao sam ovaj dan. Nadam se da smo došli do početka kraja. Otvaramo prvi zastor ovog posla. Naš posao će biti završen kada naš avion bude uspješno služio svrsi. Otvorili smo zastor, ali pred nama je dug put.
Svi zaposlenici će također imati priču koju će pričati svojoj djeci, unucima. Moći ćete im reći da ste bili dio tima koji je napravio prvi turski mlazni borbeni avion“, rekao je Demir.

Ističući kako je ovaj projekt također lokomotiva koja vuče industriju, Demir je rekao da je u projekt uključeno više turskih kompanija i sektora koji imaju zajednički cilj.

Dodao je da će ovaj projekt potaknuti i razvoj tehnologije općenito i Turkiye dići na viši nivo.

“Postići ćemo uspjeh zajedno na ovom putu crvene jabuke. Vjerujem da ćemo zajedno graditi viziju Stoljeća Turkiye. Nastavit ćemo raditi svom snagom kako bismo postigli svoje ciljeve za 2023. godinu pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana“, rekao je on.

Ispitivanja na zemlji

Predsjednik uprave kompanije TUSAS Rafet Bozdogan izjavio je da je njihov cilj dovršiti ovu fazu projekta do 18. marta naredne godine.

“Došli smo do vrlo važnog i kritičnog praga u projektu. Nadamo se da ćemo moći ispuniti očekivanja naših oružanih snaga vrlo brzo. To je težak i veliki projekt. Nadam se da će prototip aviona s vlastitim motorom iz hangara izaći 18. marta”, rekao je Bozdogan.

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil također je skrenuo pažnju na činjenicu da u ovom projektu prave prvi turski nacionalni borbeni avion.

“Mi smo napravili avion. Mi zapravo ne proizvodimo avione, mi gradimo kompaniju koja će proizvoditi avione. Imamo više od 13.000 zaposlenih. Postrojenja su tu. Ova kompanija će od sada proizvoditi i sve vrste letjelica. Nakon toga će krenuti sa zemaljskim ispitivanjima nakon izlaska iz hangara i pripremiti se za prvi let“, kazao je Kotil.

Dok su dijelovi prototipa nacionalnog turskog borbenog aviona transportirani do montažne trake, Demir je simbolično upotrijebio automatsku bušilicu i započeo montažu. Nakon toga su se učesnici potpisali na spomen-ploču.

Slijede nove etape

Cilj je uključiti približno 6.500 sastavnih dijelova i 30 podsistema u prvi prototip nacionalnog borbenog aviona Turkiye, u kojem je prioritet proizvodnja svjetske klase. Predviđeno je da će se projekt razvijati u fazama i s vremenski određenim okvirima.

U okviru projekta u velikoj mjeri je završena i izgradnja Testnog poligona “Yildirim“ na kojem će biti realizirana naredna faza projekta. Također su započele instalacijske aktivnosti Demir Kusa (Željezne ptice) i laboratorija za integraciju sistema.

U periodu 2023-2029. godine planirane su nove faze, detaljnog dizajna i faze osposobljavanja. U tom procesu namjerava se realizirati i prvi let, proizvesti razvojni testni avioni i konstrukcijski testni avioni pune veličine.

TRT Balkan / agencije