Ambasador Aksoy je kazao da su od prvog dana kada se dogodio zemljotres, država Srbija i njeni građani pokrenuli zajedničke akcije pomoći.         Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy izjavio je danas tokom posjete skladištu u kojem se prikuplja pomoć za zemljotresima pogođena područja kako se akcije prikupljanja i slanja pomoći nastavljaju, te da je među najvećim prioritetima slanje grijalica za ljude koji borave u šatorima.

Ambasador Aksoy je kazao da su od prvog dana kada se dogodio zemljotres, država Srbija i njeni građani pokrenuli zajedničke akcije pomoći.

„Humanitarna pomoć je u velikoj količini počela pristizati u naše skladište. Mi smo odmah pokrenuli aktivnosti s volonterima, sa našim studentima, sa građanima Srbije, pa smo prvi kontingent pomoći kargom Turkish Airlinesa poslali 10. februara u Adanu“, rekao je Aksoy.

Kako je podsjetio, u tom kontingentu bilo je oko tone pomoći, koja se sastoji od deka, vreća za spavanje, higijenskih i prehrambenih potrepština, koje su već 11. februara bile na raspolaganju Upravi za vanredne situacije (AFAD) u gradu Adana.

Među najpotrebnijim i najprioritetnijim su grijalice, za ljude koji borave u šatorima.

Kako je rekao Aksoy, jedan privrednik, Bošnjak iz Srbije je donirao 2.724 grijalice, a „prvi dio njih smo već sinoć poslali u Gaziantep, gdje ide i drugi dio, večeras“.

Ljudi rade požrtvovano, kako je rekao, a "istovremeno vidimo i razne dramatične situacije".

„Primjera je mnogo. Jedan srbijanski privrednik je ranije u Gaziantepu kupio određenu količinu dječije zimske obuće, radi prodaje u Srbiji. Međutim, kada je čuo za zemljotres, sve je to donio ovdje i rekao da to poklonimo djeci u Gaziantepu. Oči su nam zasuzile. Akcije pomoći se nastavljaju, sutra šaljemo i kamion“, rekao je Aksoy.

Podsjetio je na veliku pomoć Bošnjaka iz Srbije, kazavši da je, prema informacijama Generalnog konzulata Turkiye u Novom Pazaru, do sada otpremljeno 14 šlepera s pomoći zemljotresom pogođenim regijama.

„Ako Bog da, ovu bol ćemo zajednički prebroditi“, kazao je Aksoy.

TRT Balkan / agencije