UEFA je kaznila Fudbalski savez Rumunije s 30.000 eura i naredila djelimično zatvaranje tribina za najmanje 2.000 mjesta, tokom sljedeće domaće utakmice UEFA takmičenja.      Foto: Reuters

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) izreklo je kazne fudbalskim savezima zbog prekršaja viđenih na utakmicama Lige nacija između Rumunije i Bosne i Hercegovine, te između Austrije i Hrvatske.

Utakmica Rumunija - Bosna i Hercegovina igrana je 26. septembra 2022. godine, a nadležno tijelo UEFA-e izreklo je kazne zbog nedoličnog ponašanja navijača koji su bacali predmete, palili vatromet, slali provokativne i uvredljive poruke te nanijeli materijalnu štetu na tribinama.

UEFA je kaznila Fudbalski savez Rumunije s 30.000 eura i naredila djelimično zatvaranje tribina za najmanje 2.000 mjesta, tokom sljedeće domaće utakmice UEFA takmičenja. Navedeno djelomično zatvaranje stadiona se suspenduje na uslovni period od dvije godine, počevši od dana donošenja odluke.

Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine također je naređeno djelomično zatvaranje tribina najmanje 2.000 mjesta na narednom domaćem UEFA meču, ali je i u tom slučaju izrečena uslovna kazna u trajanju dvije godine.

Zbog rasističkog ponašanja navijača, bacanja predmeta i nanošenja štete na stadionu, UEFA je kaznila N/FS BiH s 10.000 eura i zabranila prodaju ulaznica gostujućim navijačima za narednu utakmicu UEFA takmičenja.

N/FS BiH naloženo je i da u roku 30 dana kontaktira FS Rumunije radi namirenja štete koju su prouzrokovali bh. navijači, koji su polomili 39 stolica.

Utakmica Lige nacija Austrija – Hrvatska igrana je 25. septembra i na njoj su zabilježeni navijački neredi i rasističke uvrede zbog kojih je UEFA danas izrekla kazne.

Hrvatski nogometni savez kažnjen je s 20.000 eura i djelomičnim zatvaranjem stadiona tokom sljedeće domaće utakmice UEFA takmičenja. Zatvoreni sektor tribina mora imati najmanje 2.000 sjedećih mjesta.

HNS-u je zbog navijačkog bacanja predmeta na teren izrečena i novčana kazna u iznosu 20.625 eura. Zbog vatrometa na tribinama, HNS će platiti dodatnu kaznu u iznosu 2.500 eura.

TRT Balkan / agencije