Miloševićevi izabranici bit će gosti Luksemburga, dok će 19. novembra u Zenici ugostiti Slovačku.    Photo: AA

Savo Milošević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, objavio je spisak od 28 igrača na koje će računati u predstojećim utakmicama s Luksemburgom i Slovačkom u posljednja dva kola kvalifikacija za UEFA EURO 2024.

Na spisku su se našla tri debitanta - Haris Tabaković, napadač Herthe (Njemačka), Nihad Mujakić, stoper Ankaragucua (Turkiye) te Hidajet Hankić, golman Boteva iz Plovdiva (Bugarska).

"Spisak za naredne dvije utakmice je preliminarni i podložan je promjenama, s obzirom na to da svi momci imaju bar još po dvije utakmice u svojim klubovima. Za ovo okupljanje smo pozvali i četiri nova igrača za koje vjerujemo da mogu da donesu dodatni kvalitet na ovaj već koji imamo. Kao što sam već pričao i ranije, nema prijateljskih utakmica kada je nacionalni tim u pitanju, ali ove dvije možemo smatrati pripremnim za ono sto nas čeka u martu. Nadam se da će svi momci biti zdravi do okupljanja i da nećemo imati problema sa povredama", rekao je Milošević.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se okupiti 13. novembra u hotelu "Austria & Bosnia" na Ilidži.

Miloševićevi izabranici tri dana kasnije bit će gosti Luksemburga, dok će 19. novembra u Zenici ugostiti Slovačku.

Bosna i Hercegovine i matematički je ostala bez šansi da se kroz kvalifikacije plasira na naredno Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Njemačkoj. Šansu za plasman na kontinentalni šampionat nacionalni tim BiH tražit će kroz u martu naredne godine, osiguran trijumfom u grupi Divizije "B" UEFA Lige nacija.

Spisak reprezentativaca BiH

Na spisku reprezentativaca Bosne i Hercegovine za utakmice s Luksemburgom i Slovačkom su: Nikola Vasilj (ST. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Hidajet Hankić (Botev Plovdiv), Amir Hadžiahmetović (Besiktas), Rade Krunić (Milan), Miralem Pjanić (Sharjan), Gojko Cimirot (Al-Fayaha), Benjamin Tahirović (Ajax), Miroslav Stevanović (Servette), Dal Varešanović (Rizespor), Ivan Bašić (Orenburg), Amar Rahmanović (Krulya Sovetov), Almedin Ziljkić (Sarajevo), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Adnan Kovačević (Rakow), Adrian Leon Barišić (Basel), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu), Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Said Hamulić (Vitesse), Nemanja Bilbija (Zrinjski) i Haris Tabaković (Hertha).

TRT Balkan / agencije