Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova: Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

"Pravila FIFA-e i UEFA-e, prema kojima svaki novi međuklupski fudbalski projekt podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Superliga, i zabrana klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima su nezakoniti", navodi se u saopštenju suda.

Dodaje se da ne postoji "okvir koji za pravila FIFA-e i UEFA-e osigurava da budu transparentna, objektivna, nediskriminatorna i proporcionalna".

Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova: Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

Međutim, nakon ove odluke brojni klubovi ali i pojedine lige su odbili mogućnost nastupanja u Superligi. Klubovi poput Atletico Madrida, Seville, Bayerna, Dortmunda, Manchester Uniteda, ali i čelnici francuske Ligue 1, izdali su saopćenja u kojim su naveli da ne žele učestvovati u Superligi.

U međuvremenu se oglasio i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

“Provjerit ćemo i procijeniti trebamo li izmijeniti svoj stav prema Superligi. Važno je naglasiti da Superliga nije zasnovana na principima koji su temelj fudbala, a to su principi sportskih uspjeha. Samo UEFA to garantira", rekao je pa dodao: "Nećemo ih pokušati zaustaviti. Mogu kreirati šta god žele. Nadam se da će započeti sa svojim fantastičnim takmičenjem, čim prije, s dva kluba. Nadam se da znaju šta rade, ali nisam siguran da je tako. Fudbal nije na prodaju."

"Pogledao sam prezentaciju sistema takmičenja. Teško je odlučiti treba li biti šokiran ili zabavljen tom predstavom. Sistem je još zatvoreniji nego onaj iz 2021. godine, koji su svi odbili", dodao je.

Šturim saopćenjem se oglasila i FIFA.

"Uzeli smo u obzir šta se dogodilo danas na sudu. Analizirat ćemo odluku u koordinaciji s UEFA-om, ostalim organizacijama i udruženjima prije nego što komentiramo nešto više", javljaju iz FIFA-e.

Prema odluci suda, takmičenje poput projekta Superlige "ne mora nužno biti odobreno", a pravila FIFA-e i UEFA-e o odobravanju, kontroli i sankcijama "moraju se smatrati neopravdanim ograničenjem slobode pružanja usluga".

Superliga Evrope je u 2021. godini predloženi projekat takmičenja između 12 evropskih fudbalskih klubova (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Inter Milan, Juventus, Milan, Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid).

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) usprotivile su se projektu, prijeteći sankcijama klubovima i igračima koji bi mogli odlučiti da učestvuju.

TRT Balkan