Posljednja presuda suda u Madridu je dokaz da Superliga nije umrla, trenutno je u stanju mirovanja ali, s obzirom na iznos novca o kojem se priča, sigurno je da priča o Superligi nije završena.     Foto: Getty images

U odluci između ostalog stoji da Superliga ima legitimitet i da klubovi koji su još dio nje (Juventus, Real Madrid i Barcelona) ne mogu biti sankcionisani od strane UEFA-e i FIFA-e. Stoga je moguće stvoriti nezavisno i alternativno takmičenje jer "FIFA i UEFA ne mogu opravdati svoje protutakmičarsko ponašanje kao da su jedini čuvari određenih evropskih vrijednosti, pogotovo ako to vodi monopolu koji isključuje i koči inicijativu konkurencije i predstavlja zlostavljanje od strane onih koji imaju dominantan položaj".

Presuda madridskog suda nalaže FIFA-i i UEFA-i da se suzdrže od donošenja bilo kakvih mjera ili radnji te od izdavanja bilo kakvih izjava "koje ometaju, direktno ili indirektno, pripremu ili razvoj Superlige te također zabranjuje nogometnim institucijama da najavljuju ili prijete bilo kakvim disciplinskim ili kaznenim mjerama protiv kluba, vodstva i članova klubova koji sudjeluju u pripremama Superlige", stoji u odluci madridskog suda koju su prenijeli svjetski sportski mediji.

Šta je Superliga?

19. aprila 2021. godine nogometni svijet je uzdrmala vijest o formiranju Superlige.
Dvanaest vodećih evropskih klubova: AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham, objavili su kako su dogovorili novo takmičenje kojim bi upravljali klubovi osnivači.

U takmičenju bi pored ovih 12 timova trebala učestvovati još 3 redovna tima. Vjeruje se da bi to bili Bayern, Borussia Dortmund i PSG. Dodatnih 5 timova bi se kvalifikovalo na osnovu dostignuća u prethodnoj sezoni.

Predsjednik je trebao biti Florentino Perez, predsjednik Reala, a zamjenici Andrea Agnelli, tadašnji šef Juventusa i vlasnik Manchester Uniteda Joel Glazer.

Klubovi bi se takmičili u dvije grupe sa po 10 ekipa. Prve tri ekipe iz obje grupe bi prošle u četrvtfinale, a timovi koji bi završili na četvrtom i petom mjestu bi igrali doigravanje za preostala mjesta u četvrtfinalu.

Nakon brojnih i oštrih reakcija UEFA-e, FIFA-e, navijača, brojnih igrača i političara, Superliga se raspala svega 48 sati od osnivanja. Svi su se klubovi povukli osim Juventusa, Real Madrida i Barcelone. Tu je zapravo počeo rat između ovih klubova i UEFA-e. UEFA je prijetila ovoj trojki novčanim kaznama, suspenzijom klubova, ali i igrača.

Na kraju je sud u Madridu odlučio u korist Juventusa, Reala i Barcelone.

Novac

Glavni razlog za formiranje Superlige je, naravno, novac. Vjeruje se da bi Superliga generisala 10 milijardi eura. Nedugo nakon ideje o Superligi Uefa je predstavila novi format takmičenja u ligi prvaka koji neodoljivo podsjeća na Superligu.

S obzirom na to da ovi klubovi više ne bi igrali Ligu prvaka, otud je i razumljiva reakcija UEFA-e.

Posljednja presuda suda u Madridu je dokaz da Superliga nije umrla, trenutno je u stanju mirovanja ali, s obzirom na iznos novca o kojem se priča, sigurno je da priča o Superligi nije završena.

TRT Balkan